Kennel Centtimetrin

Olemme 37- ja 29-vuotiaat sisarukset, jotka tekevät yhteistä kasvatustyötä sekä kiertävät yhdessä näyttelyissä sekä muissa koiraharrastuksissa. Ensimmäinen mäyräkoira meille saapui huhtikuussa 2008 ja joulukuussa 2012 syntyi ensimmäinen Centtimetrin mäyräkoirapentue. Ennen mäyräkoiria meillä on ollut perheessä myös harmaita norjanhirvikoiria, mutta kasvatustyömme on keskittynyt kokoajan lyhytkarvaisiin mäyräkoiriin. Kaikki koiristamme asuvat kanssamme sisätiloissa keskellä perheidemme arkea, erillisiä kenneltiloja meillä ei ole. Koiristamme Frida asuu Outin luona Ylöjärvellä. Liinus, Ingrid & Lotte asuvat Eevan luona Helsingissä. Lenni & Astrid asuvat vanhempiemme luona Pohjois-Savossa, Nilsiässä. Koiristamme kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään, joten välillä koiristamme joku saattaa olla esimerkiksi vanhemmillamme pidempiä pätkiä hoidossa tai toisin päin. Pentueemme kuitenkin syntyvät ja kasvavat aina meidän luonamme Ylöjärvellä ja Helsingissä.

Tavoitteenamme on kasvattaa rodunomaisia lyhytkarvaisia mäyräkoiria niin käyttöön kuin näyttöönkin. Erityistä huomiota pyrimme kiinnittämään jalostukseen käytettävien koirien luonteeseen sekä terveyteen ulkomuodon ja metsästysominaisuuksien lisäksi. Omien koiriemme kanssa harrastamme näyttelyitä, rodunomaisia kokeita sekä käytännön metsästystä. Olemme osallistuneet koiriemme kanssa näyttelyiden lisäksi LUT-, LUME-, MÄAJ-, VERI-, VAHI- sekä MEJÄ-kokeisiin sekä luonnetestanneet kaikki yli 2-vuotiaat koiramme.

Pyrimme tutkimaan terveyden osalta mahdollisimman laajasti kaikki jalostukseen käytettävät koiramme sekä kannustamme kasvattamiemme koirien omistajia myös osallistumaan koiriensa kanssa terveystutkimuksiin mahdollisuuksiensa mukaan. Arkoja, aggressiivisia, pelokkaita tai sairaita koiria emme käytä jalostukseen. Merkkaamme omien koiriemme kuolinsyyt näkyville KoiraNet-jalostustietojärjestelmään sekä toivomme kaikkien kasvattiemme omistajien tekevän myös näin tulevaisuudessa. Olemme selkäkuvanneet kaikki yli 2-vuotiaat omat mäyräkoiramme jalostuskäytöstä riippumatta. Pidämme tiiviisti yhteyttä myös useisiin muihin mäyräkoirakasvattajiin, jotta kuulisimme eri suvuissa mahdollisesti esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista, joita KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä ei välttämättä näe.

Pidämme tärkeänä, että pentueiden sukusiitosprosentit pysyvät mahdollisimman alhaisina rodun monimuotoisuuden turvaamiseksi ja olemmekin itse tuoneet yhden koiristamme ulkomailta sekä käyttäneet jalostukseen myös ulkomaalaista urosta toivoen, että rodun sisäinen geenipooli kasvaisi Suomessa. Omiin pentueisiimme koitamme valita isäksi uroksia, joilla on kohtuullinen määrä pentueita ennestään olemassa.

Olemme molemmat allekirjoittaneet Suomen Kennelliiton kasvattajasitoutumuksen ja olemme sekä Suomen Kennelliiton että Suomen Mäyräkoiraliiton jäseniä.