E-pentueen päiväkirja

Centtimetrin Vivica ♥ Keski-Maan Elmo

E-pentue oli Centtimetrin kennelin kolmas pentue, joka syntyi pentueen emän, Judon omistajien kotona Kotkassa 16.4.2017. Pentueesta Ehtivä Elma "Ruuti" jäi emänsä seuraksi kotiin asumaan.

25.11.2017

Pennut täyttivät jo 7 kk ja ovat kasvaneet hurjasti sitten luovutuksen. Veikolta tuli kuvaterveisiä Tampereelta, siellä kiltti mutta puuhakas nuori mies on hyväksytty laumaan myös perheen vanhemman mäyräkoirauroksen toimesta. Pojat ovat aika veljeksiä jo, ja Veikko on tuonut kivasti aktiivisuutta arkeen.Energiaa koirassa kuuluu olevan kuten siskoissaankin, paljon ja vähän päälle. Pieniltä tuhotoimilta ei olevältytty sielläkään, mutta muuten Veikko kuulostaa kuuliaiselta ja hyvin cityelämään sopeutuneelta nuorukaiselta. Kaupungin vastapainona Veikko lenkkeilee paljon lähialueen metsissä ja olipa Veikolle tarjolla myös jälkitreeniä ihan aktivointimielessä. Kumpikaan kives ei lopulta pojalla laskeutunut, toinen onkanavassa ja toisesta ei ole varmuutta missä luuraa. Onneksi tämä ei ollut kynnyskysymys, aikuistuttuaan Veikko käy pienen operaation ja häviää eturauhas- ja naishuolet pysyvästi. Myös välit ”isoveljeen” pysyvät todennäköisemmin hyvinä, kun perheen molemmat urokset ovat kastraatteja
Molempia sisaruksia olenkin nähnyt tässä säännöllisesti ja Hertta on ollut meillä välillä päivähoidossakin. Judo-emälle oli aluksi pieni järkytys, että vieroitettuja lapsia alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista takaisinkotiin, mutta nyt Hertta saa tulla ja olla meillä kuin oman lauman jäsenet. Hertta sekä Ruuti viettivät kesänsä mökkeillen ja veneillen omien perheidensä kanssa, metsässä liikkumisessa on molemmilla jorutiinia. Hertta selvästi on tytöistä nenävetoisempi ja Hertan perheen kanssa onkin keskusteltu jo yhteisistä mejä-treeneistä. Talvi yllätti kaakonkulman jo kertaalleen, joten katsotaan josko ehditään vielä tänäsyksynä kokeilla jälkeä. Hertta on paikallisen eläinkaupan vakioasiakas ja viihtyykin meluisassa ostoskeskuksessa kuin omistajaporras. Myös Match Showssa käytiin kokeilemassa kehäkäytöstä ja ensimmäiset epäviralliset pentunäyttelyt ovat ensi viikonloppuna, peräkkäisinä päivinä Messukeskuksen hulinaan pääsevät Hertta sekä Ruuti.

Ruuti jäi meille kotiin ja on puuhakkuudessaan kyllä ihan omanlaisensa tyttö. Ruuti on päässyt tutustumaan kaikennäköiseen aktiviteettiin ja osoittanut kyllä reipasta urheiluhenkeä joka lajissa. Jopa koirauimalassa,vaikka kastuminen on kamala asia. Ruutilla vaikuttaisi olevan melko kova sisäsyntyinen tarve kannella asioita suussa, ja tätä onkin vahvistettu leikkimällä leluilla ja noutolinnuilla. Metsässä on liikuttu aina mahdollisuuksien mukaan ja Ruuti on päässyt Iran tai Judon avecina monenlaisiin treenipaikkoihin jakokeisiin ihmettelemään menoa, agilitytreeneistä vesiriistaan ja Match Showhun. Viimeisimpänä tutustumiskohteena oli keinoluolat ja kettu. Tyhjässä putkessa on hauska mennä rallattaa ja ahdingostapikkuinen sirppana melkein juoksee suorana läpi. Ketulle ei annettu yhtään periksi kun se häkistään sähisi,mutta niin paljoa ei sentään ollut poltetta että kettua olisi lähtenyt itse painostamaan. Katsotaan mikä onpelin henki ensi kerralla, hyvä polte ja positiiviset kokemukset Ruutille jäi.

Puolivuotispäivän kunniaksi kyselin painoja koko porukalta ja jokainen pentu on kyllä kasvanut tasaisesti omalla käyrällään. Ruuti painoi 6 kg, Veikko 8 kg ja Hertta 9,5 kg. Kaikki kolme ovat malliltaan nättejä koirantaimia, Hertta selkeästi jo aikuisen nahoissa ja Ruuti taas eniten kesken. Myös hampaat vaihtuivat 6kk molemmin puolin kaikilta kolmelta, niissäkin Ruuti tuli jälkijunassa ja viimeinen maitokulmuri irtosi vasta
pari viikkoa sitten. Uudet, pysyvät hampaat ovat siistit ja näyttäisivät mahtuvan suuhun kaikilla oikein nätisti.
Ensi kevään koekalenteria on jo katseltu sillä silmällä, tänä syksynä Ruuti kiersi turistina kokeita ja jos kaikki menee hyvin niin ehkä ensi kaudella meillä starttaa kaksi uuttakoekoiraa, ja samalla näyttäisi vahvasti että yksi uusi perhe saadaan mukaan metsästyspuolen koetoimintaan

Toissa viikonloppuna molemmat E-pentueen narttupennut osallistuivat ensimmäiseen epäviralliseen pentunäyttelyynsä Helsingissä. Lauantaina 11.11 Hertta (C. Eloisa Ester) KP ROP-pentu & RYP2-pentu, tuomari Jetta Tschokkinen. Sunnuntaina 12.11 Ruuti (C. Ehtivä Elma) KP ROP-pentu, tuomari Karin Bergbom. Molemmmat tytöt osallistuvat tänä vuonna vielä yhteen epäviralliseen pentunäyttelyyn.

26.6.2017

Pöytätreenausta? ;)

Pennut 10 viikkoa – kuulumisia uusista kodeista


Pentueen viimeinen yhteinen viikko sujui ihmisten lomailun merkeissä ja kelien suosiessa lähinnä pihalla oleillen. Kaikkien kanssa ehdittiin kävellä lyhyet kokeilut kylätiellä ihan kahdestaan ja naapurin lapset kävivät muutamaan otteeseen vielä pentuja moikkaamassa. Eläinlääkärireissu meni mukavasti ilman emää ja kaikki kolme suhtautuivat tarkastukseen ja sirutukseen oikein hyvin. Olimme päivän viimeiset asiakkaat ja pennut saivat reippaasti henkilökunnalta huomiota ja sylittelyä. Lääkärikäynnistäkin saatiin näin kiva asia. Pennut muuttivat meiltä uusiin koteihin 9 viikon iässä.


Virallisesti pennut saivat nimiksen Ehtivä Elma (musta narttu), Etevä Eerik (punainen uros) ja Eloisa Ester (punainen narttu), kutsumanimiksi uudet kodit valikoivat pennuille Ruuti, Veikko ja Hertta. Punaisten uusista kodeista on kuulunut jo mukavia terveisiä, pennut ovat puuhakkaita ja reippaita pieniä koiranalkuja. Molemmat pääsivät aikuisten koirien kavereiksi ja molemmissa kodeissa pennut on hyväksytty osaksi omaa porukkaa melko mutkattomasti. Veikko sai isoveljeksi mäyräkoiran ja Hertan laumaan kuuluu keskikokoinen villakoirauros ja iäkäs corgirouva.


Parin viikon päästä pennut saavat ensimmäiset rokotteensa ja 21 vrk rabiesrokotteesta pennut pääsevät hiljalleen tutustumaan maailmaan laajemmin. Toivottavasti pääsemme päivittämään pentujen kuulumisia jatkossakin sivuille, joten kuvat ja kuulumiset ovat erittäin tervetulleita!


Pentuekoti hiljenee nyt hetkeksi loman viettoon, elokuussa jatketaan taas Judon osalta MEJÄ-kokeilla ja Iran rally-tokokisoilla. Ruutille on siis tiedossa paljon maskotin hommia. ☺

Ehtivä Elma "Ruuti"

Eloisa Ester " Hertta"

Etevä Eerik "Veikko"

Tuleviin töihin tutustumista

3.6.2017

Huomenna tulee mittariin seitsemän viikkoa ja meno on sen mukaista! Päivärytmi on muodostunut aika mukavasti ihmisten töissäkäynnin mukaan ja iltaisin pennut nukkuvat sen verran että aikuiset koirat ehtii hyvin lenkittää. Iltariehu tulee hieman myöhäiseen aikaan mutta sekin on laantumaan päin, kun koko
asunnossa ei saa iltamyöhään enää mellastaa.

Oma piha on otettu hienosti haltuun ja ihmisten ollessa kotona sattuu kaikki isot hädät ulos. Onneksi, koska emä ei enää siivoa pentujen jälkiä ja kasat sekä lätäköt kasvavat kokoa pentujen mukana... Pennut osaavat myös pyytää pihalle, lähinnä siksi että siellä on hauskaa, mutta kuitenkin idea on sisäistetty. Koko piha on nuohottu aitoja myöten ja kaikki heikot kohdat koeponnistettu – jos koiranpentu jostakin mahtuu niin se siitä myös menee. Ulkona saa olla jo silmät selässäkin vaikka kaikki tulevatkin yleensä nopsasti luokse kutsuttaessa.

Pennuilla on käynyt monipuolisesti vieraita ja kaikki ihmiset on otettu vastaan samalla uteliaisuudella. Kaikki pennut ovat myös tavanneet tulevat omistajansa. Ruokapuolella on maisteltu jo kuivia nappuloita ja kokeiltu onneaan sekä aikuisten ruokakupeilla että puruluilla... Kuri on jämäkkää mutta lempeää, reippaat pikkuiset eivät ihan pienestä nimittäin usko.

Pennut ovat tutustuneet myös näyttelypöytään (maantasolle madallettuna) sekä pupunkäpälään ja hirven jalkaan. Kaikkiin ensikosketus on ollut varovaisempi mutta toisella kertaa kaikkeen sännätään hännät suorina, pöydälle kiipeilee kilpaa koko porukka nameja syömään ja pupuntassu aiheutti hurjat takaa-ajot.

Pennuilla ehtii olla vielä yksi madotus kahden viikon päästä, sirutusaika sekä eläinlääkärin tarkastus on varattu ensi viikolle. Pennut saavat samalla rekisterinumerot ja viralliset nimet, niistä sitten tarkemmin alkuviikosta!

22.5.2017

Viime viikolla sää suosi ulkoilua ja pennut ovat päässeet joka päivä omaan pihaan. Koko porukka suhtautui ulkoilmaan erittäin reippaasti ja parissa päivässä lenkit tutun kevythäkin ulkopuolelle pitenivät jo reilusti. Viikonloppuun mennessä kokeiltiin jo aitaverkon pitävyyttä ja yritettiin ryömiä talon alle. Aitoja mäyräkoiria! Myös äänimaailma laajeni kerrasta, pennut eivät enää lotkauta korvaakaan vieraalle koiranhaukulle, lasten leikkien äänille tai rymisevälle kuorma-autolle. Aikuiset koirat näyttävät tässä hienosti mallia ja opettavat hyvää pihakäytöstä.


Judo edelleen imettää reippaasti naskalihampaita, mutta liikkumisen myötä kulutus on niin hurjaa että jauhelihaa ja turvotettua nappulaa kuluu myös lusikkakaupalla per pentu. Pennuilla on reilu määrä turvallisia leluja ja pahvisia paperirullan hylsyjä joihin hampaita käyttää, lisäksi pennut ovat saaneet kokeilla sekä raakoja että kuivattuja herkkuja (rustoja, kanankauloja) ja maistaa kuivia nappuloita. Pientä kilpailua pidetään jo yllä vaikka jokainen saakin varmasti tarpeekseen syödäkseen. Ruokapuolelta pennut ovat saaneet molempia meiltä pentupakkaukseen lähteviä nappuloita ja molemmat sekä maistuvat että sopivat pennuille hyvin.


Pennuilla kävi myös ensimmäiset lapsivieraat samalla kun Judon kasvattajat Outi ja Eeva kävivät kylässä. Pentuajan hyvät kokemukset mahdollisimman eri näköisistä, kokoisista ja kuuloisista ihmisistä ovat toivottavasti avuksi kun pennut muuttavat omiin koteihinsa. Luonteeltaan kaikki kolme ovat avoimia ja rohkeita sekä luottavaisia ihmisiä kohtaan. Pieniä luoksetuloharjoituksia tehdään jo sisällä ja pihalla, paras palkka on kunnon rapsuttelu ja jakamaton huomio. Mukavien ulkoilukelien toivottavasti jatkuessa pyritään jatkossakin olemaan paljon pihamaalla ja ehkä tutustumaan tuohon meidän lähimetsään, pentujen omassa tahdissa. Judo on ollut uusissa tilanteissa loistoemo, se käy kannustamassa ja tukemassa kun pentuja mietityttää omasta kopasta uskaltautuminen, mutta heti kun jännitys laukeaa, jättää Judo pennut tutustumaan rauhassa ja häviää omiin puuhiinsa. Toinen korva sillä on koko ajan kuitenkin kuulolla, heti jo riehunta menee liian rajuksi tai joku pennuista säntää niin kauas muista että sitä alkaa jännittää liikaa, ilmestyy emä viereen istumaan ja rauhoittamaan tilanteen.

18.5.2017 Pennut 4 viikkoa

Pennut täyttivät viime sunnuntaina jo neljä viikkoa! Lautasruokailut (jauheliha, liotettu nappula ja ranskankerma) ovat tulleet tutuksi, samoin kynsien leikkaus ja madotus. Hiljalleen pentujen luona on käynyt lähipiirin ihmisiä ja sekä emän että pentujen iloinen avoimuus vieraita kohtaan on kivaa seurattavaa. Judo suhtautuu yhä rennommin pentujen käsittelyyn, eilen illalla punaisten jo nukkuessa pääsi iltavilliä
poteva Trulli hetkeksi sohvalle seuraneidiksi. Judo on tyytyväinen kaikkeen viihdytysapuun ja seuraili sivummalta puruluuta rauhassa syöden. Myös perheen vanhempi koira on hyväksytty täysipäiväiseksi leikittäjätätiksi, molemmat aikuiset opettavat jo pennuille leikin lomassa mm. sallittua hampaiden käyttöä. Pentujen hereilläoloaika pitenee päivä päivältä, ja myös leikit muuttuvat monimutkaisemmiksi. Aitauksessa on tarjolla pahvihylsyjä ja pieniä pehmoleluja joita pieni pentu saa kannettua, ja keskinäiset painit ja vaaninnat murinoineen sekä lyhyet takaa-ajot ovat hilpeää katseltavaa. Hetkittäin näyttää jo ihan koiramaiselta menolta! Hammastelun lomassa on myös herttaisia hetkiä jolloin sisaruksia, emää tai muita leikittäjiä nuollaan ja hoivataan suurella hellyydellä.


Pentueaitaus on aina auki olohuoneeseen kun pennut ovat hereillä ja ihmiset kotona, ja pikkuisia mäyräkoiria vilistääkin välillä pitkin mattoa vähän joka suuntaan, rohkeasti jo kauaskin omasta tutusta aitauksesta. Seikkailumatkat ovat uuvuttavaa hommaa, joskus ei pieni koira voi kuin istua keskellä mattoa ja
katsella ihmetyksissään. Maailma laajenee vähän kerrassaan ja pentujen omaan tahtiin. Pennuille tuotiin myös kevythäkki toiseksi pesäksi, ensi viikonloppuna ulkoillaan jos kelit sallivat. Tuttu pesä auttaa jatkossa uusiin paikkoihin tutustumiseen.

7.5.2017 Pennut 3 viikkoa


Toinen viikko pentujen elämää tuli täyteen vappuaattona. Pennut juhlivat vappua avaamalla silmät, ja pesästä kuului jo huomattavasti koiramaisempia ääniä kuin viikko sitten. Keskinäinen nahistelu nisillä aiheutti murinaa välillä ja unissa haukku raikaa ja jalat laukkaa. Pennut opettelivat tassuttelemaan yhä päättäväisemmin ja perheen vanhemoi koira sai tutustua pesään ja tulokkaisiin. Judo pääsi harrastamaan yhden mejä-jäljen purun verran ja silminnähden nautti työstään. Jälkikin oli priimaa.

Pennut saivat ensimmäisen madotuksen Canexilla ja jäimme odottamaan koska ensimmäinen sankari tulee omin jaloin pesästä ulos.

Kolmannella viikolla pennut saivat elämänsä ensimmäisen kynsienleikkuun ja jokaisen kanssa on tullut vietettyä yhä enemmän aikaa ihan kahden kesken. Kaikki pennut ovat käyneet useamman kerran päivässä sekä sylissä että pesän vieressä lattialla tepastelemassa. Pennut leikkivät myös keskenään jo hieman ja haastavat Judoakin painiin. Judo on valtava innoissaan!

Viikonloppuna Trulli vihdoin tulla muksahti pesästä itse lattialle, Judon kannustaessa ulkopuolelta. Leikkivät hetken lattialla ja Trulli kiipesi Judon kaulalle nukkumaan. Sunnuntaina tasan 3 viikon iässä tarjoilin pennuille kokeeksi hieman jauhelihaa ja sehän upposi kaikille hienosti. Pennut ovat olleet hirveän kiinnostuneita Judon suusta tämän syötyä joten hyödynnetään tämä mielenkiinto ruokaan. Pieni Kinder onnistui jopa oikein tomerasti haukkaamaan minua sormesta kun tarjoilin maistiaisia ja kyllä, pienet hampaat ovat ihan kohta puhkeamassa. Auts. Kaikki osasivat syödä myös lautaselta itse kun uuteen makuun oli ensin tutustuttu. Judolla nauttii täysin palkein pentujen seurasta ja makaileekin lähinnä pesässä selällään tai istuu ulkopuolella houkuttelemassa pentuja liikkeelle. Leikkiseuraa meiltä ei ainakaan tule puuttumaan!

Tyytyväinen pesue päiväunilla.

Judo kanta lempilelunsa, vaakkuvan sorsan, pennuille harva se päivä.

Emän laatuaikaan kuuluu välillä unet yksin omalla lempipaikalla.

Tarkkaa touhua keväisessä metsässä.

Sorkka löytyi, ja se kiinnosti. Ja maistui. :)

Pikkumusta tutustuu talouden toiseen isoon mustaan.

Pikku-uros Kinder saa osansa emän tassullaläpsyttelyleikistä.

Kuvionukkumista E-pentujen tyyliin.

25.4.2017 Pentujen ensimmäinen viikko

Pentujen kuvaus vain palkkiota vastaan :)

Pentujen ensimmäinen viikko on takana ja jokaisen kehitys etenee hyvin ja samaan tahtiin. Syntymäpainot ovat tuplaantuneet jo ja pennuille maittaa paitsi maito niin myös uni.

Judo malttaa jättää pennut pesään nukkumaan keskenään ja lepäilee mielellään viereisellä rahilla tarkkailuasemissa. Fiksu emo ei ryntää joka piipityksen perässä herättämään pentuja vaan kuulostelee tilannetta hetken. Myös ruokailu ja ulkoilu sujuu jo omassa rauhassa ja oman perheen ihmiset ovat erittäin tervetulleita laatikon reunalle. Pentujen käsittely tapahtuu yhä Judon ehdoilla ja punnitus kahdesti päivässä sisältää hieman pentujen sylittelyä ja tarkastelua. Valvovan silmä alla, totta kai.

Pentujen painokäyrät

Pesue ja mammakoira

18.4.2017 Synnytyksestä ja pentujen ensimmäiset päivät

Pennut ovat tänään reilun kahden vuorokauden ikäisiä ja reipas vointisia. Myös Judolle maistuu ruoka ja ulkoilu onnistuu jo ihan pyytämällä, eilen vielä kannettiin sylissä eteiseen asti. Seurakin alkaa kelpaamaan pentulaatikon laidalle, silittelyt otetaan vastaan hännänheilutuksin vaikka pentujen käsittely on vielä vähän huolestuttava asia.


Synnytys kesti noin klo 02-06 ja seuraava päivä meni Judolta pentuja vuorotellen pestessä ja syötellessä. Homma on tarkkaa, pää kallellaan piti tauotta kuunnella että kuka piippaa ja ketä tulisi hoitaa. Melkein vuorokausi synnytyksen jälkeen Judo vihdoin nukkui kunnon pätkän itsekin ja oli herättyään selkeästi rennompi ja tyytyväisempi. Univaje se kiristää koiraäidinkin pinnaa. Nyt pesässä nukkuukin usein neljä mäyräkoiraa syvästi ja samaan tahtiin tuhisten.

Musta narttu, työnimi Trulli

Syntyi 16.4.2017 klo 02.20

Syntymäpaino 250 g

Trulli syntyi ensimmäisenä ja vauhdilla, vain 20 minuuttia viimeisen ulkoilun jälkeen ja muutamalla kunnon työnnöllä.

Hyvin liikkuvainen ja jäntevä Trulli ehti nauttia etumatkaa maitobaarilla lähes tunnin verran, ja omaa edelleen ihan oman rytminsä. Kun muut syövät, nukkuu Trulli useimmiten Judon leuan alla tai kuonoa vasten.

Punainen uros, työnimi Kinder

Syntyi 16.4.2017 klo 03.10

Syntymäpaino 272 g

Kinder tupsahti myös kuin plussapallo maailmaan, ja sai välittömästi Judon jakamattoman huomion.

Kunnes Trulli alkoi piippaamaan ja Judon piti nopsasti keksiä miten kahta pentua hoidetaan yhtä aikaa.

Erittäin hyvin se sujui, minun hommakseni jäi ihastella vierestä.

Kinderin kohdalla Judo keksi, että pentuahan voi nostaa suussa oikeaan paikkaan, ja nisälle löytäminen onnistui ennätysajassa. Kinderin päivät sujuu syöden ja nukkuen, se on tyytyväinen poika eikä turhasta marmata.

Punainen narttu, työnimi Mignon

Syntyi 16.4.2017 klo 4.55

Syntymäpaino 322 g

Mignonia Judo tekikin lopulta yli tunnin. klo 04 alkoi selkeästi kovat poltot, jonka jälkeen Judo päätti nukkua 40 minuutin nokkaunet kun kerran mitään ei alkanutkaan tapahtumaan.

Hetken aikaa kätilöä jännitti melko kovasti, mutta koska narttu itse oli niin rauhallinen ja selkeästi levollinen eikä uupunut, päätin luottaa sen hyvävointisuuteen.

Myös lusikallinen Nutriplussaa kelpasi hyvin kesken ettosten, ei siinä mikään hätä voinut olla ☺. Klo 4.40 Judo heräsi petaamaan ja vartissa oli Mignon pestävänä. Mignon on kova tyttö marmattamaan ja saakin palvelua sekä koollaan että äänellään. Vahvin ja suurin on äidin lellikki, ja Mignonin punnitseminen aiheuttaa suurimman huolen emossa.

Mignonin jälkeen syntyi noin klo 6 ruskea narttu keltaisin merkein. Pentu oli arviolta 360 g syntyessään. Pennussa ei näkynyt mitään ulkoista vikaa, ilmeisesti sen odotusaika synnytyskanavassa oli vain liian pitkä.

16.4.2017 Pennuntuoksuiset terveiset!

Judon pennut syntyivät tiineysvuorokauden 60 alkupuolella. Pentuja oli neljä kuten röntgenissä näkyi mutta valitettavasti viimeinen ja suurin narttu syntyi elottomana. Sunnuntaiaamun näkivät musta narttu, punainen narttu sekä punainen uros.

Judo on tunnollinen äiti ja pentulaatikossa onkin hiljaista ja tyytyväistä väkeä. Tarkempia yksilökuvia ja mm. pentujen painokehitystä sekä pentujen omat sivut tulee sivuille myöhemmin, nyt rauhoitamme pentulaatikon ja annamme emän tehdä työtään.

Kaikki pennut ovat alustavasti varattuja.

12.4.2017 55vrk

Tattadaraa. Röntgenkuvassa näkyy 4 pentua :)

10.4.2017 53vrk

Metsälenkillä yritettiin poseerata nätisti, ihan tuoreet hirvenjäljet vieressä olivat kohtuuton häiriö. Vatsa mallia 50 vrk.

Viikolla 7 on kasvateltu vatsaa melko roimasti. Painoa on tullut tasaiseen tahtiin lisää ja vatsan koko on

kirvoittanut reilusti arvauksia pentueen koosta. Kaikki mahdollisuudet 4-10 pennun välillä on ilmeisesti
olemassa! Muhkeankokoinen Judo on kuitenkin hyvin sinut vatsansa kanssa ja lenkkeilee reippaasti. Turha
hötkyily on poissa mutta kyllä tuoreet jäljet edelleen veisi mukanaan.


Eilen illalla bongasimme ensimmäisen kerran vatsasta elämää ja siellä on todella potraa sakkia. Koko ilta
meni vatsaa silitellessä, aika liikuttavaa saada konkreettisesti tuntea että tässä ne nyt sitten ovat, odotetut
pienet mäyräkoirat :). Pennut reagoivat topakasti hellään paineluun eikä välillä hurjankin näköinen
kääntyily vatsassa häiritse Judoa yhtään. Molemmille puolilla tuntuu liikettä useasta kohtaa joten olen
todella tyytyväinen ja innolla odotan eläinlääkärikäyntiä.

Ylihuomenna on röntgen ja sen jälkeen rauhoitumme loppuodotukseen ja aloitamme lämpöjen mittailun,
ensi lauantaista eteenpäin olenkin sitten kotona kunnes pennut syntyvät. Palataan siis asiaan röntgenkuvan kera!

Pihapuuhissa tiineysvuorokaudella 52, vielä maavarassa löytyy.

Tuleva emä on nykyään hellyyttä pullollaan, siitä saa osansa sekä ihmiset että vanhempi koira.

3.4.2017 47vrk

Pönötystä keittiössä vrk 46 aamuna, maha on aika mahtava jo ennen ruokaakin

Viikolla 6 hoidettiin madotus pois alta ja soiteltiin eläinlääkäriltä ajanvaraus röntgeniin. Judo madotettiin laajakirjoisella matolääkkeellä 42 vuorokauden kohdalla. 40 tiineysvuorokauden kohdalla lähetimme ulostenäytteen Kuopioon Movet -laboratorioon analysoitavaksi. Judon ulosteessa ei havaittu matoihin viittaavia poikkeuksia, joten Judo madotetaan seuraavan kerran pentujen ollessa 2 viikon ikäisiä.

Olohuoneesta valittu nurkka sisustettiin pentuja varten ja sinne perustettu pesä on ollut hyvin mieleinen makuupaikka. Sohvalle hyppääminen alkaa olla hieman hankalaa ja Judo on hyvin varovainen ja harkitseva hypyissään. Myös lenkillä aikaa kuluu enemmän nuuskutteluun kuin juoksenteluun. Toki tuoreet sorkanjäljet saavat edelleen hippulat vinkumaan. Nenähommat ovat mieleisiä joten niitä on myös tehty, sisällä etsitty nameja olohuoneesta ja ulkona tehty lyhyitä mejäpätkiä. Puuhastelu pitää mielen virkeänä ja liikkuminen pitää kuntoa yllä synnytykseen asti. Toki lepoa tarvitaan sen vastapainoksi jatkuvasti enemmän. Ja ruokaa, ruokaa ei tule unohtaa. ☺

Alkaisi olemaan vartti aamiaisesta. Tälle naamalle on vaan pakko sanoa välillä ei.

Kasvavan vatsan kanssa on muutenkin selkeästi välillä tukalaa, vatsan silittely onkin Judon mielipuuhaa. Alkuraskaudesta se oli hyvin tarkka vatsanseudustaan ja nyt se kellahtaa aina tilaisuuden tullen katolleen. Reisien ja rintakehän iho kutisee kun vatsanahka venyy ja silittely selkeästi helpottaa, eikä pallomaha enää kauaa yllä itseään kaikkialta kapsuttamaan kovin helpolla. Vatsakuvia on kovasti vertailtu mm. emänsä Desin ensimmäisiin odotuskuviin, onkohan siellä montakin pientä koiranalkua?

Myyräkoirat myyräjahdissa, Judo oikealla.

Kirjasto yllätti lukukoiran ihanalla selviytymispaketilla, myös ohjaaja oli huomioitu herkkuja valitessa

Sorkka löytyi ja sen kanssa olisi voinut askarrella vaikka miten kauan.

27.3.2017 40vrk

Tiluksia tarkastamassa vrk 40 aamuna

Tiineysviikko 5 on takana ja Judon vatsa kasvaa lähes silmissä. Ulkona Judo on oma puuhakas itsensä mutta sisällä selkeästi olo on välillä hieman hankala. Sohvalla tulee herkästi kuuma ja hyppääminen vaatii jo hieman harkintaa. Muutenkin olemus on kovin rauhallinen ja seesteinen, Judo nauttii myös omasta rauhastaan nykyään tavallista enemmän.

Viikolla kävimme kirjastolla ja lukuhetket menivät oikein mukavasti lattialla köllötellen. Lasten kanssa juteltiin myös paljon siitä mitä Judon vatsassa kasvaa, kun ei tuota pömpötystä enää voi olla huomaamattakaan ja se kovasti lapsia kiinnosti. Juteltiin mm. siitä että miten emä hoitaa pentuja, mitä pennuista tulee isona ja kenen kanssa Judo on naimisissa. Eiköhän näitä teemoja ehditä käsitellä vielä toistamiseenkin kun kirjastolla vielä kertaalleen käydään. Kymenlaaksossa lumet hupenee siihen tahtiin että ehdittiin tekemään yksi n. puolen kilometrin jälkikin koirille viikonloppuna. Navakka tuuli pääsi yllättämään muka helpolla jäljellä ja työnsi hajun syvälle pajukkoon, mutta hienosti Judo sen selvitti. Työskentely oli varmaa ja sorkka sai kyytiä kaadolla, ja loppuillan koiria nukutti hyvin. Onnistunut hyvän mielen treeni siis.


Viikolla 6 (tiineysvrk 42) Judo madotetaan laajakirjoisella matolääkkeellä (Axilur) ja varataan tulevaan tiineysröntgeniin aika. Arvauksia pentujen määrästä otetaan vastaan, varmuus saadaan toivottavasti sitten kuvista ennen pääsiäistä ☺. Ruokamäärää on hiljalleen nostettu ja ruokintakertoja lisätty, Judo syö nyt kahdesti päivässä. Myös ruoan laatuun tehdään viimeisiä viilauksia, lempiajanviete eli jäiset rustot jäävät vähemmälle, kun vatsaa täytetään ennemmin paremmin sulavalla ruoalla. Kuppiin menee kahdesti päivässä pentunappulaa ja jauhelihaa.


Suureksi iloksemme Judo on ottanut lempimakuupaikakseen juuri sen olohuoneen sopen johon päätimme pentulaatikon tuoda. Laatikko odottaa vielä varastossa mutta pian senkin voisi kaivaa esiin, että tuleva emä saa alkaa sisustamaan sitä mieleisekseen.

Heitä Sikaa –asetelma ja tulevan pentulaatikon makuualusen testailua vrk 39, hehän ovat kuin kaksi marjaa?

Selällään vrk 38, ennen aamupalaa ei malta seisoa ja vatsaakin pitää vetää sisään mahdollisimman paljon…

Rally-tokoa parkkihallissa, palkkana lihapullia ja into sen mukainen!

20.3.2017 33vrk

Tänään on Judon tiineysvuorokausi 33 ja viikonlopun aikana vatsa on alkanut pyöristyä. On siis hyvä aika
huokaista helpotuksesta ja alkaa vihdoin kirjoittaa pentuepäiväkirjaa.

Judon visiitti Elmon luokse ajoittui 15.-17.2. ja käynti oli nyt jo silminnähden onnistunut. Oli myös mukava saada varmuus että jopa ihan kokematonta tyttökoiraa luonto ohjaa, molemmilla oli ihan selkeää että mitä tässä nyt kuuluu tehdä. Elmo osaa olla hyvin herttainen herrasmies. Mistään suuresta rakkaudesta on liioiteltua puhua mutta kipinät lensivät ja koirilla oli hauskaa. Ja sehän riittää.

Kahden viikon kohdalla Judo hieman empi parina aamuna ruokakupillaan ja kolmannen viikon jälkeen alkoi rauhoittua selvästi. Neljän viikon kohdalla yksi lempihomma eli kickbiken vetäminen jäi pois, koska Judo ei halua enää tehdä juoksulenkkejä tienreunassa. Umpimetsässä on edelleen hauska painattaa menemään, joten fleksi sekä liina ovat kovassa käytössä. Myös ulkona on mukavampi istuskella auringonpaisteessa rappusella kuin rämpiä tontin reunoja pikkulintujen säikyttelyn toivossa. Naapurin kissa saa edelleen komeat lähtötoivotukset, siitä ei tingitä!

Koiratapahtumissa käynti on jätetty nyt pois, poikkeuksena yksi turistireissu Tampereelle. Vielä tiineysviikoilla 5 ja 6 käydään lukukoirakeikoilla kirjastolla ja yhteislenkit naapurikylän mäyräkoirien kanssa jatkuvat niin kauan kun lenkkeily maistuu. Ruokailu jaetaan normaalista yhdestä kerrasta kahteen, sillä Judolla tuntuu olevan alkuillasta jo hirmuinen nälkä. Toki Judo myös hyödyntää tätä selkeästi hövelimpää otetta ruokintaan ja keksii mm. pyytää herkkuja tai kolisuttaa tyhjää ruokakuppia vuorotellen molemmilta ihmisiltä ja useita kertoja päivässä. Eihän sitä tiedä, jos joskus vaikka saisikin vahingossa tuplaruoat…

Lukukoirakeikka tiineysviikolta 3, sylissä alkaa tulla herkemmin jo kuuma.

Peltolenkki tiineysviikolla 3, ketunjäljet veisivät vielä ihan täysillä metsään

Turistina Tampereella tiineysviikolla 4, herkkujen kerjääminen ja auringossa paistattelu sopii tulevalle emälle enemmän kuin hyvin.

32 vuorokautta astutuksesta