V-Pentueen päiväkirja

Unita's Wonne ♥ Mikromanian Pilli Piipari

V-pentue syntyi 15.12.2012 ollen Centtimetrin-kennelin ensimmäinen pentue. Kuulumisien päivittämisen olemme siirtäneet pääasiassa Uutiset-välilehden alle kaikkien kasvattiemme osalta, mutta täältä voi vielä lukea aiempia kertomuksia tiineys- ja pentuajasta.

2.1.2016

Meidän V-pentue jo 3 vuotta! Tyttäret saivatkin nyt velipuolen uudesta pentueesta :)

Helmin vuosi ei ollut oikein nousujohteinen nyt. Näyttelyistä kerättiin yksi H sekä muutama EH sekä ERI. Monien mutkien takia kokeet jäivät tänä vuonna käymättä.

Judo kävi kesällä luonnetestissä, josta keräsi huimat 223p. Aikamoinen pääkoppa neidillä. Lut-putkilla Judo sai tuloksen LUTC ja toivon mukaan kuulemme luolilta vielä uusia tuloksia myöhemmin. Isännän kiireiden vuoksi metsällä käynti on ollut hieman vähäistä, mutta muut aktiviteetit ovat korvanneet sillä aikaa. Judo on kokeilut mm. rallytokoa ja painon vetoa lenkillä. Ajoharjoittelussa Judo kävi myös Nilsiässä ja silloin saaliiksi jänis. Viimeisin uutinen saatiin tältä päivää, kun Judo oli peurajahdissa Konnevedellä ja Judon ajoon ammuttiin peura! Hieno tyttö!

Fannia Huittissa ollaan nähty useaan otteeseen. Fanni on totutellut isosiskon rooliin pystykorva Väinön seurassa. Fanni kävi myös ajoharjoittelussa Nilsiässä, mutta valitettavasti huono sää sotki suunnitelmat. Fanni on Hannelen kuvaamana oikea perheen vauva.

Nillalta sain myös joulutervehdyksen ja neiti ilmeisemmin voi oikein hyvin :)

Kuullaan ja nähdään pennut! Ja hyvää uutta vuotta 2016!Judo ja peura 2.1.2016

17.12.2014

Vuosittainen päivitys meidän pentueen kuulumisiin. Neidot täyttivät juuri 2-vuotta! Äkkiä tämä aika todellakin menee!

Helmiä eli Veronicaa olen pennuista tavannut eniten ja neito olikin pariin otteeseen viime kesänä meillä hoidossa. Mamma-Desin kanssa piti kertaalleen ottaa välien selvittelyä, lienee tytöillä liian samanlaiset luonteet, mutta muuten yhteiselo meillä sujui hyvin. Helmi on aloittanut nyt näyttelyuraansa enemmän "tosissaan" ja saaliina jo kaksi vara-sertiä. Loppuvuodesta Helmi jalostustarkastettiin myös hyväksytysti. Mejä-puolella aloitimme myös kokeissa ja tuloksena hienoilla pisteillä AVO1. Helmin perheessä asustelee myös keväällä syntynyt vauva ja neiti on tullut lasten kanssa mukavasti toimeen. Ensi vuonna jatketaan näyttelykäyntejä ja mahdollisesti myös käyttötaipumuksia tullaan testaamaan

Fannia eli Vanessaa olen tavannut myös useaan otteeseen Huittisissa.Tältä neidolta löytyy topakkaa luonnetta edelleen. Syksyn kohokohta Fannilla oli haavakkopeuran jäljitys ja siinä touhussa sujuikin hienosti. Peurahommissa alueet ovat olleet laajat ja muutama ajo on nyt syksyn aikana saatu aikaan. Ketulle syttymistä testattiin viime kevättalvella kertaalleen ja kovasti likka olisi päälle mennyt. Toivotaan, että ajot lähtevät tästä vielä sujumaan paremmin.

Judo eli Vivica vaikuttaa Kotkassa monipuolisena ja fiksuna nakkina. Perheen emännän kanssa opetellut kaikenlaista. Jänistä Judo on ajanut mukavasti, tälle kaudelle kaatoa ei ole saatu vielä. Paras kuulemani ajo on ollut 45 minuutin pituinen, joten hyvältä vaikuttaa. 

Nillalta sain myös sähköpostiterveisiä. Nilla on kotiutunut omaan perheeseen hienosti. Riistaviettiä perheessä ei ole haluttu nostaa esille ja Nilla nauttiikin metsäretkistä muuten. Neiti on melko näpäkän kokoinen, painaa nyt 7kg. Kuvista päätellen on kyllä ulkonäötään melkein isänsä kopio. 

Alla muutama kuva tytöistä:

Helmi näyttelyssä

Fanni toivottaa hyvää joulua

Judon synttärikerjäys

Nilla ja katse kaukaisuuteen

21.12.2013

Hyvää joulua! Ja hieman myöhästyneet onnittelut meidän 1-vuotiaille pennuille! Kuluvan vuoden ajan on ollut mukava seurata pentujen kehitystä ja olen ollut niin onnekkaassa asemassa, jotta olen kaikki pentuja tavannut tänä vuonna jo useamman kerran.

Lyhyet kuulumiset siis kaikilta lienee paikallaan, koska päivitys tauko sivuilla on ollut nyt pitkä. Pentujen nimen eteen on nyt myös lisätty kennelnimi, koska FCI hyväksyi anomani kennelnimen Centtimetrin.

Aloitetaan vaikka Helmistä eli C. Veronicasta. Helmillä sujuu elämä mukavasti Keravalla. Ensimmäisessä virallisessa näyttelyssä kävimme Hyvinkäällä mäyräkoirien erikoisnäyttelyssä, jossa junioriluokan tuloksena oli hienosti EH. Tuomarina tuolla toimi kasvattaja Erica Petterson. Kroppa Helmillä kaipaa vielä kehitystä, mutta upeasti se liikkuu. Mia on tehnyt myös kovan työn, jotta Helmi saatiin esiintymään edustavasti. Kiitos kovasti siis! Keinoluolilla Helmi on käynyt tutustumassa kettuun ja mukavasti näytti syttymisen merkkejä sillekin touhulle. Kokoa Helmillä on noin 8-8.5kg eli aika mukavan kokoinen likka :)

Fanni eli C.Vanessa on kolunnut metsiä ja maita Huittisten ja Sastamalan alueella. Jari on innokkaasti neitiä vienyt metsään ja ajoittain mukavastikin lähtenyt jo jäljittämään peuraa. Vielä hieman odotellaan, jotta saadaanko lisä syttyjä ajohommaan. Kaatoa kun ei vielä ole päässyt näkemään. Fanni meinaa jo hieman osoitella aikuistumisen merkkejä ja viedä "pomon" paikkaa perheen vanhemmalta terrieriltä. Fanni on kaikin puolin melko napakka likka ja osaa pitää ääntä tahdostaan. Helmi ja Fanni ovat kooltaan melko samanlaisia eli n.8kg. Fanni kävi Häijjäällä pentunäyttelyssä syksyllä ja oli siellä pentujen 1.

Judo eli C.Vivica elää aktiivista elämää ja on päässyt tapaamaan jo monenlaista riistaa. Joulukuussa treffasimme jänismetsällä ja kyllä täytyy olla likan toimintaan tyytyväinen. Haku jäi vielä vieraassa maastossa ilman riistan hajua melko lyhyelle, mutta heti kun jälki löytyi, niin Judoon tuli hienosti vauhtia. Ja niinhän siinä kävi, että runsaasta lumesta huolimatta ensimmäinen jäniskaatokin saatiin! Komea ääni ja hyvä ajo! Judo on kokonsa puolesta pitäny pintansa joukon "suurinpana" ja aika emänsä kokoinen on kaikkiaan eli n.9.5-10kg.

Nilla eli Vanilla on kyllä niin sirpakka neiti, kun tapasimme nyt joulun seutuun. Verijäljen seuraaminen ja nakkien etsintä ovat likan lempi puuhaa. Lelut ja pallot saavat myös kyytiä. Pienestä koosta huolimatta (6.2kg) luonnetta vaikuttaa olevan mukavasti. Nillan perheelle mäyräkoira oli heidän ensimmäinen koira ja hienosti oli tyttö koulutettu. Ruokahalu oli juoksujen jälkeen lisääntynyt ja se oli helpottanut arkea huomattavasti. Aikaisemminhan neiti oli nirson puoleinen (aivan kuten isänsä nuorena), mutta nyt ruoka maistaa. Nilla oli syksyllä myös Häijäällä pentunäyttelyssä ja sijoittui pentujen 2.

Huomenna jännitämmekin miten Hessulle käy ajokokeessa....

Nilla Kuva Pia Sippola

Helmi ja synttärikakku. Kuva Miia Räisänen

Judo 1v, Kuva: Anna Rikkinen

Perhepotretti: Desi, Judo ja Hessu

10.7.2013

Päivityksissä onkin ollut nyt pitkä tauko. Kesä ja omat alkaneet työt ovat pitäneet kiireisenä :( Mutta kerrataan hieman viime kuukausien kuulumisia!

Toukokuussa kävimme koko pesueen kanssa Lahden pentunäyttelyssä. Oli aivan mahtavaa tavata koko katras koossa, vaikka näyttely ilma oli hyvin vaihteleva (kuuma ja lopussa rankka sadetta) ja lisäksi kehä oli todella myöhässä! Noh, pennut käyttäytyivät hyvinkin "metsästyskoirien" tavoin ja päättivät pitää kävellessä nenun maassa. Tuomari ei valitettavasti tätä ominaisuutta oikein arvostanut... Ylpeä olin kuitenkin siitä, miten hienosti kaikki antoivat tuomarin tutkia itseään ja tytöt olivat reippaita isosta hälinästä huolimatta. Harjoitus tekee näissäkin asioissa mestarin. Kunniapalkintoja ei tällä kertaa jaettu valitetavasti kenellekään meidän sakista, mutta ehkä sitten ensi kerralla.

Maitokulmahampaat oli osalla tytöistä tiukassa, mutta nyt hampaat ovat onneksi oikeassa ojennuksessa koko sakilla :)

Judosta olemme kuulletkin paljon ja nähneet neidin edesottamuksia myös videolta. Typy kun kävi erämessuilla haukkumassa karhua ja villisikaa. Ja lomalla pääsi Lappiin tutustumaan poroihin! Mejää-harjoituksia oli myös testattu, mutta tässä vaiheessa kolot ja elävä riista on kiinnostavampaa...

Helmi on viettänyt aikaa mökillä ja maalla. Kovasti kahlailee vedessä, mutta "sisko" Luna on se joka noutaa lopulta lelut vedestä.

Nilla haastaa omaa perhettään arkitottelevaisuudessa, mutta Pia on kehuttavan hienosti panostanut treenamiseen :) Mäyräkoira ei todellakaan ole se helpoin koira opettaa ja varsinkin kun riistavietti ja nenä tahtovat viedä mennessään. Nilla vaikuttaa jäävän myös melko pieneksi, 6kk iässä oli painanut 5.1 kg.

Judolla oli alkanutkin jo juoksut, joten voi nyyh. Pennut alkavat olemaan jo aikuisia! Äkkiä tämä aika kuluu...

Desi täällä kotona kärsii valeraskaudesta ja masunahka roikkuu kuin synnytyksen jäljiltä. Onneksi sentään selkeää hoitoviettiä näiden valeraskauksien aikana ei ole :)

Judo Kuva: Tony Markkula

Helmi näyttelyssä

Nilla paistattelee :) Kuva Pia Sippola

Nilla suolla. Kuva Pia Sippola

30.4.2013

Kevääseen ollaan mukavasti jo päästy ja pennut alkavat olemaan jo 4.5 kuukautta. Kaikki pentujen omistajat ovat pitäneet minuun ihanasti yhteyttä ja pennut ovat päässeet jo touhuamaan kaikenlaista. Ensimmäinen "pentuetapaaminen" on nyt sovittu Lahden Toukokuun pentunäyttelyyn 19.5. Kaikki pennut pääsevät paikalle ja sehän tarkoittaa, että saamme myös kasvattajaryhmän kasaan! Vau! Näyttelyyn tuon mukanani myös mahdollisesti pentueen isän Hessun ja Hessun kasvattaja on luvannut myös tulla katsomaan pentuja.

Pentujen riistaviettisyydestäkin ollaan saatu jo ensimmäisiä merkkejä: Judo oli Kotkassa törmännyt metsälenkillä supikoiraan ja niinpä supikoira oli saanut oikein hyvät haukut! Täytyy sanoa, että on Judo-tytöllä luonnetta, koska silmikkäin supin kohtaaminen on koiralle kovapaikka saati sitten vajaan 5kk ikäiselle! Judo on myös "perinyt" emänsä taidon katsoa tv:tä. Luonto ja koiraohjelmat ovat siis kovassa kulutuksessa siellä suunnalla ;)

Helmi ja Fanni ovat molemmat päässeet haistelemaan metsäilmaa ja ovat uskaltautuneet tekemään pieniä lenkkejä omatoimisesti. Helmi jopa oli hieman säikäyttänyt menohaluillaan Miiaa ja Mikaa, kun oli painellut metsässä sellaisella vauhdilla. Nilla ja Helmi molemmat aloittevat myös kevään myötä pentukouluja, joten mukavaa tekemistä riittää.

Nillan ja Fannin olen päässytkin näkemään ihan paikan päältä, kun pääsin kyläilemään Sastamalassa Pian perhene luona sekä Huittisissa Hannelen ja Jarin luona. Kiitos kovasti vierailusta ja oli mukavaa nähdä, kun pennuilla oli oikeat "kissanpäivät" uusissa kodeissaan. Molemmat tytöt käyttäytyivät oikein mallikelpoisesti ja hauskaa oli huomata miten luontevasti pennut suhtautuivat myös Jackiin. Oikeastaan pennut taisivat olla iloisempia Jackin näkemisestä kuin minun :)

Alla muutamia kuvia pennuista :)


Judo ja Supi :) Kuva Tony Markkula

Judo osaa suloistuttaa myös sohvalla :) Kuva: Anna Rikkinen

Nilla seikkailemassa. Kuva: Pia Sippola

Auringossa on mäyräkoiran hyvä olla. Kuva: Piia Sippola

Helmi kotona . Kuva: Miia Räisänen

Ja Helmi metsässä :) Kuva: Miia Räisänen

Fannilla posket esillä ;) Ei ihan niin uusi kuva :) Kuva: Hannele Kaunisto

Kiven kaivuussa :)

15.3.2013
Pennut ovatkin nyt elelleet ensimmäisen reilun kuukauden jo uusissa kodeissaan ja kuulumisia ollaan mukavasti kaikilta saatu :) Itse ollaan toivuttu ja matkusteltu nyt niin Nilsiässä kuin Mikkelissäkin, kun ei enää ollut pentujen huolehtimista.

Desi on palautunut pentujen hoidosta erinomaisesti ja hieman ollaan jo suunniteltu näyttelyitä tulevalle keväälle/kesällä. Mahdollisesti suuntaamme ainakin Tampere KV-näyttelyyn toukokuun alussa.

Tässäpä video terkut Kotkasta ja muutamia kuvia pennuista uusissa kodeissa:

Judo (Vivica) ja Ira/Kuva: Tony Markkula/Anna Rikkinen

Judo seurailee hienosti jo jäniksen jälkeä :) Ja ikää vasta 3kk! Kuva: Tony Markkula/Anna Rikkinen

Fanni (Vanessa) ja "isosisko" Helmi. Kuva: Hannele Kaunisto

Fannille maistuvat kengät :) Vielä ei suurempia tuhoja olla sentään saatu aikaan ;) Kuva: Hannele Kaunisto

Nilla (Vanilla) ulkoilemassa. Välillä tulee vain kiire sisälle lämpöiseen eli toisin sanoen ehta mäyräkoira ;) Kuva: Pia Sippola

Nilla poseeraa uudessa villurissa :) Kuva: Pia Sippola

Helmi (Veronica) ja Luna Kuva: Miia Räisänen

Helmi treenailee jo tulevia koitoksia varten ;) Kuva: Miia Räisänen

16.2.2013
Talo onkin nyt hiljentynyt, kun viimeinenkin pentu lähti tänään maailmalle... Fiilikset ovat haikeat, mutta toisaalta olen äärimmäisen onnellinen, kun kaikille pennuille löytyivät mitä mainioimmat kodit! Tämän paremmin ei olisi voinut käydä! Toivon kovasti, että pennut täyttävät uusien kotien odotukset ja saan vielä kuulla kaikista sekä pääsisimme mahdollisesti näkemään pentuja tulevaisuudessa näyttelyissä ja kokeissa :)

Viimeinen viikko täällä siis touhuttiin kahden pennun voimin, kun Vanilla ja Vivica jäivät meidän iloksi tänne. Melkoisia persoonia molemmat! Selkeästi alettiin jo protestoida yksin jäämistä ja mieluiten pennut olisivat olleet Millin ja Desin kanssa yötä päivää, mutta meidän "isot" taas pysyttelivät naskalihampaita karussa sohvalla :) Ulkoilu ja sisäsiisteys harjoituksia jatkettiin ja leutojen säiden ansiosta pissit ja kakat tulivat pihalle jo lähes poikkeuksetta. Yöaika näin pienelle on tietenkin liian pitkä pidätettäväksi, mutta hyvällä mallilla harjoitukset ovat uusia koteja ajatellen.

Pentukuulumisia olemme kuulleet myös Sanette´s Kennelistä Porvoosta. Siellä Hessulla on myös neljä prinsessaa, kolme mustaa ja yksi punainen. Pennuista vielä vapaana yksi musta, tiedustelut Sannalta. Etusivulta löydätkin linkin Sannan kotisivuille.

Mutta nyt jäänkin odottelemaan kuulumisia kasvateista ja päivitellään päiväkirjaa aina kun kerrottavaa on :)

Leikkikaverit

Viimeinen ilta mamman kanssa

Siskokset Nilla ja Judo

Sopu sijaa antaa :)

9.2.2013

Viimeisimmät viikot ovat olleetkin pentujen kanssa melkoista leikkiä ja riehumista! Ulkoilut pihamaalla aloitimme jo reilun kuuden viikon ikäisenä. Ja täytyy sanoa, että sisäsiisteyskasvatus on jo hyvällä mallilla! Useammat kakat ja pissit ovat nyt tulleet ulos, kun pennut on aina niiden herättyään nostanut ulos tarpeilleen.

Desi on ollut kyllä pennuille ihana äiti. Se on imettänyt pentuja tänne luovutukseen saakka ja alkanut vasta ihan viime päivinä murisemaan tissille tulijoille kunnolla. Milli on taas puolestaan opettanut leikkimistaitoja ja välillä täällä on ollut sellaiset nakkirallit, että oksat pois...

Viime viikonloppuna pentuja kävi katsomassa Karoliina (Kennel Mikromanian). Sijoituskoiran valinta meni näin viimeiseen saakka, mutta lopulta päädyimme Veronicaan. Veronica vaikuttaa hyvin paljon äidiltään Desiltä kaikin puolin.

Mutta tänään on ollut sekä haikea, että iloinen päivä, kun kaksi pennuista muutti uusiin koteihinsa! Vivica ja Vanila jäävät vielä ensi viikonloppuun saakka meitä viihdyttämään :)

Ensimmäisenä pennuista eli Veronica lähti Keravalle sijoituskotiin Miian ja Mikan luokse. Veronican kaverina on pitkäkarvainen mäyräkoira Luna. Veronicalla oli ainakin sujunut hyvin Lunan kanssa, vaikka pentu olikin ollut aikamoinen pomppijainen Lunan mielestä. Ulkoilutkin olivat sujuneet ja useammat pissat oli tulleet ihan vieraaseen pihaankin. Sydäntä kyllä lämmittää kuulla, että pentu on niin reipas!

Veronica eli Helmi uudessa kodissaan päiväunilla :) Kuva: Miia Räisänen

Toinen pennuista eli Vanessa lähti Jarin ja Hannelen luo Huittisiin. Vanessaa kotona odottavat mäyräkoira Helmi ja terrieri Sulo. Vanessa suuntaa isännän kanssa mahdollisimman pian metsään peuranjälkiä haistelemaan.

Odotelemme uutisia pentujen voinnista jatkossa ja kaikki kuvat ja jutut ovat tervetulleita tänne suuntaan :)

P.s. Uusia kuvia pennuista jokaisen sivulla!

Veronica ulkoilemassa

Kanalaatikossa nakkeja :)

Kuvateksti

29.1.2013

Täällä taidetaan jo odotella nimipäivitystä ja kuulumisia eläinlääkäriltä :) Sivulatauksia tälle päivää jo yli 100kpl!

Mutta pidemmittä puheitta asiaan! Pentujen nimiksi valitsin V-kirjaimella alkavia mielestäni suloisia nimiä. Kennelnimi pentujen eteen lisätään sitten, kun olen sen saanut. Ja nimiksi tulivat:


Vanessa (1.pentu/Viiru)
Veronica (2.pentu/Musta)
Vanilla (3.pentu/Mini)
Vivica (4.pentu/Mega)

Terveystutkimuksissa ei löytynyt pennuista poikkeavaa. Ainoastaan Minillä ja Mustalla on pienen pienet pullistumat (ei siis napatyrä) navassa, jotka eivät tule tulevaisuudessa haittamaan. Todennäköistä on, että molemmilta nuo pampulat katoavat kasvaessa.

Kaikki pennut saivat niskanahkaan mikrosirut ja aika pienillä "itkuilla" päästiin tässäkin toimenpiteessä. Nyt jäädään vain odottelemaan papereita kennelliitosta. "Neuvolakortit" saatiin eläinlääkäriltä kaikille valmiiksi (kuvassa).

Pennut saivat eläinlääkäri Jaana Kekiltä erityisiä kehuja, kun antoivat tutkia hienosti hampaansa ja olivat niin reippaita tyttöjä. Runsas pentujen käsittely näkyy jo tässä vaiheessa hyvin :)

Desi kävi myös terveystarkastuksessa ja pyysin samalla virallisen terveystodistuksen sydämestä. Sydämestä ei siis löytynyt sivuääniä. Desin painokin alkaa jo olemaan lähellä normaalia.

26.1.2013

Perinteistä viikko päivitystä taas :)

Meillä asuu tätä nykyä viisi viikaria, joille saa kiljua "ei, ei, ei, EIII! " Jack kunnostautuu sähköjohtojen luo ryömimisessä ja koirien vesikupin kaatajana, mutta yhtä päteviä pahantekijöitä ovat myös nämä kuusi viikkoiset pennut. Saaliina on ollut jo yhdet kengän nauhat, lukematon määrä sanomalehteä sekä vessapaperia ja muutama tutti on löytynyt pilkkottuna tai pisteltynä. Pennut muuttivatkin sen kunniaksi nyt kylpyhuoneeseen, jossa niillä tuhoamista on vähemmän ja saavat mellastaa siellä enemmän. Kylppärin ovella olevan portin takaa kuuluukin välillä hyvinkin komentavaa pikkumäyräkoiran ääntä, kun haluaisivat sieltä pois. Päivän mittaan pääsevät kyllä juoksemaan koko asuntoonkin ja silloin leikitään juoksuleikkejä oikein urakalla. Milli on osoittautunut tällöin oikein päteväksi pennun leikittäjäksi ja antaakin typyille hyvää mallia miten isompien kanssa leikitään.

Ruokapuolella ollaan jo testailtu barffaamistakin. Kanankaulat ovat jo tuttu juttu ja eilen pääsivät silpomaan sitten kananselkärankoja. Täytyy vaan ihmetellä miten hyvin jo näin pienet puolustavat omaa herkkuaan, siihen ei kaveri niin vain pääse väliin. Pääsääntöisesti nyt mennään jauhelihalla ja nappulalla, kun pennuista kolme jatkaa nappulan syöntiä luovutuksen jälkeen. Isot putkiluut ovat osoittautuneet myös mainioksi pentujen "hiljentäjäksi", niitä jaksetaan jäystää vaikkei niistä juuri syötävää irtoakaan. Desi on jo selvästi vähentänyt imetyksiä ja pysyttelee mielummin pentuhuoneesta poissa.

Tiistaina meillä onkin edessä sitten eläinlääkärin tarkastus ja pentujen sirutus. Silloin taidan paljastaa myös pentujen tulevat nimet ;)

Tällä viikolla en valitettavasti saanut jokaisesta uutta "viikkokuvaa". Kuvattavat ovat vain niin villejä, että pää heilahtaa ennen salamaa... Ensi viikolla Eeva tulee käymään ja saadaan järjestelmäkamera käyttöön, niin sitten luvassa kuvasaastetta enemmän.

Tässä kuitenkin muutamia kuvia viikon varrelta :)

Kananselkäpalat saa kyytiä

Desiä ei oikein enää huvittais...

Nappularuokailua

Pedissä

Atrian laatikko sai asukkaita...

Tuholaiset...

Hessu isi kävi vielä jäniksiä ajelemassa, mutta keliolosuhteet alkavat olla aika haastavat.

Musta pentu on kyllä kuin ilmetty Desi :)

19.1.2013

Puuh! Viiden viikon ikäiset mäyräkoiranpennut ovat jo melkoisia vipeltäjiä... Kaikkialle ehditään ja uskalletaan jo mennä ja pentuaitaukseen joutumista vastaan protestoidaan kovaan ääneen. Typyt on ottaneetkin lempipaikakseen "isojen" kevythäkissä nukkumisen.

Tällä viikolla ei enää punnitukset onnistuneetkaan. Minun keittiöpuntarin asteikko päättyy kahteen kiloon ja 3/4 pennusta on tainnut kahden kilon rajan jo ylittää. Ja Minin painokin on jo 1665g, että aika pötkyjä jo kaikki. Tänään pennut saivat myös toisen annoksen matolääkettäkin.

Kuvat kertonevat millaista menoa meillä on :)

Tässä kuvassa piti olla söpösti...

Pääsekö täältä pois?

Baby...

Ja se hieno yhteiskuva

Pääästäkää pois nyt täältä!

Ja yksi päätti olla jo iso koira ja tulla nukkumaan olkkariin :)

16.1.2013

Kaikille pennuille on nyt hyvät kodit tiedossa :) Tulevat pennut tulevat lähtemään Kotkaan, Keravalle, Huittisiin ja Vammalaan. Useimmalle on harrastuksia tiedossa ja metsällekin on luvattu viedä. Mutta ennen kaikkea jokainen on nyt menossa koko perheen lemmikeiksi, mikä onkin koiran kaikkein tärkein rooli.

Täällä pennuilla meno vain kovenee ja vauhtia piisaa. Nyt on jo koko asunto valloitettu ja välillä päiväunet saatetaankin jo nukkua kuljetusboksissa ja toisinaan omaan pesään raahataan aarteena pesukorista sukkia. Melkoisia veijareita siis...


12.1.2013

Täällä sitä vaan kasvetaan ja muututaan koko ajan enemmän mäyräkoiriksi! Tällä viikolla pennut saivat jo omat pannat, joista ne on leikkiessä ja touhutessa helpompi tunnistaa.

PUNAINEN: Mega
VIOLETTI: Musta
SININEN: Viiru
KELTAINEN: Mini

Ruokailut aloitettiin typyjen kanssa myös jauhelihalla, piimällä ja Brit Caren penturuualla. Kummasti vaan kupista ensin katoaa lihat ja viimeisenä siirrytään naksuihin. Tänään saivat jo kokeeksi kanankaulojakin revittäväksi, mutta ihan hirveästi pikku hampeilla ei niistä irronnut syötävää. Pennut saavat nyt tottua sekä raakaan, että teolliseen ruokaan, jotta tulevilla kodeilla on mahdollista valita kumpi ruokailutapa tahansa :)

Hereillä pennut eivät vielä ole kovin pitkään. Voisikin sanoa, että 80% ajasta ne nukkuvat kiltisti laatikossa. Mutta hereillä ollessaan ne ehtivät jo tekemään monenmoista. Vielä reviiri on pidättäytynyt keittiössä, missä pentulaatikko tällä hetkellä sijaitsee. Luuttua saakin näyttää jo useamman kerran päivässä lattialle, kun Desikään ei enää ihan kaikkia jälkiä ehdi siivoamaan. Siistejä nuo pennut kuitenkin ovat, koska pissaavat ja kakkivat aina pesästä pois tultuaan.

Kaikkien pentujen kanssa pyritään päivittäin myös leikkimään ja lälläilemään ihan kahden kesken. Tässä iässä pennuille onkin tärkeää leimaantua ihmiseen ja meillä ne saavat olla koko ajan läsnä arjessa. Kaikki ovat jo tottuneet keittiön kolinoihin ja eivätkä pienistä hätkähdä :)

Yksi nartuista on vielä omaa kotia vailla! Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse minuun!

Äiti ja tyttäret

Musta ja Viiru

Ja nahistelua :)

Ja kynsien leikkuun opettelua

Iltaunoset <3

5.1.2012

Uusi vuosi ja uudet kujeet!

Hauvavauvat täyttävät tänään kolme viikkoa ja ovat aika vesseleitä. Matolääkkeitä tytöt pääsivät myös maistelemaan ja sinne upposivat pieniin kitoihin. Hampaitakin on jo alkanut ilmestymään ikenistä läpi ja vähitellen laatikossa on jo aloitettu pienet nahisteluleikit. Jalat kantavat hatarasti, mutta kummasti niillä jo liukumattomalla alustalla päästään. Nyt pennut ovat minusta melkein parhaimmillaan, voi kun ne jäisivätkin tuollaisiksi :)

Hessun kasvattaja Karoliina kävikin katsomassa pentuja tänään ja taisi olla kovasti ihastunut ;) Pennuilla on kulma ainakin ruoka riittänyt, kun hieman "ylimääräistä" on kaikilla pennuilla. Emä Desikin piti lukua vieraista ja muistutteli urahduksin vähän väliä, että "nää on sitten mun", vaikka hetken päästä makoilikin jo selällään vieraiden sylissä.

Kuvien ottaminen on ollut nyt minun kännykän varassa, kun järkkärikamera ei ole nyt enää minulla. Pahoittelen siis kuvien laadun huononemista (ja vielä kun nuo kakarat on vielä liikkuvaisempia kuin ennen...)

Menoa alkaa jo olemaan kun laatikosta pääsee pois...

Viiru lepäilee :)

29.12.2012

Pennut kaksi viikkoa! Kyllä se aika vaan taas kuluu nopsaan...

Kaikki on sujunut pentujen kanssa ihanasti. Painojen mittausta on nyt harvennettu, koska pennut ovat pulskia ja virkeitä, joten kasvu asiat kunnossa. Tänään kahden viikon kunniaksi mitattiin pennut kuitenkin ja kaksi isointa ylitti jo ensimmäisen kilon rajan.

Kehitys on kyllä huimaa kaikin puolin: "Mega" aukaisi silmänsä jo 12 päivän ikäisenä ja tänä aamuna kaikkien silmät olivat jo täysin auki. Nyt pennut tuntuvat jotenkin jo ihan oikeilta koirilta silmineen :) Kynsien leikkausta on myös jouduttu jo tekemään, vaikka noin pienten ja ohuiden kynsien leikkaus kyllä kieltämättä hirvitti... Noh kaikki 18 x 4 kynttä leikattu!

Desikin on jo palautumassa omaksi itsekseen, vaikka pitääkin pennuista hyvää huolta. Päivällä se viettää aikaa mielummin muiden seurassa ja käy laatikossa vain imetys ja pesuhommissa. Lenkillekin se vaatimalla vaati päästä jo eilen, kun tähän asti asiat on hoidettu lähinnä pihalla pikaiseen. Pikkuisen piti jo varmuudeksi pupusillekin haukkua :D

Uusia kuvia lisäilty kaikille pennuille :) Käykää kurkkimassa!


Ai mihin riviin? 2 viikkoa vanhat :)

Hyeenat :P

22.12.2012

Ensimmäinen viikko elämää pennuilla takana! Ja hieman voi jo huokaista, kun kaikki neljä ovat niin hyvin voivia ja kasvavat hyvin!

Päädyinkin tekemään pennuille ihan omat sivut jo näin alkuunsa, jolloin noiden painojen päivittäminenkin on selkeämpää. Kaikki neljä saivat nyt itselleen jo "työnimet". Oikeita nimiä tässä pohditaankin kuumeisesti ja tottakai jokainen uusi omistaja päättää sitten pentunsa kutsumanimen :)

Hauskaa on ollut huomata miten luonteissa on jo nyt selkeästi eroja. Varsinkin pentuja nostellessa ja punnittaessa joku laittaa joka kerta hanttiin, kun taas toinen tyytyy vaan paikalla oloon. Tisuista taistellaan kovasti ja uskomatonta on, että jo näin pienet näkevät "mäyräkoiraunia" eli jalat viuhtoo ja murinaa kuuluu pesästä, vaikka selkeästi nukkuvat.

Desi on emänä ollut mitä mainioin. Nyt se uskaltaa jo itsenäisesti lähteä pesästä, eikä uloskaan tarvitse enää kantamalla mennä. Välillä Desi ottaa mamman hommat aika lunkisti, kuten alla olevassa kuvassa... Ja mitä isot edellä sitä pienet perässä ;)

Kolmelle pennulle on koti tällä hetkellä löytynyt ja viimeisen pennun tulevaisuuden suunnitelmia vielä mietitään ;)

Desi ottaa mamman hommat aika rennosti ;)

Viikon ikäiset pötkyt <3

18.12.2012
Pennut ovat nyt kolme päivää vanhoja. Desi on erittäin tunnollinen emä ja huolestuu heti, jos pentuja nostaa laatikosta pois. Kaikkien neljän painot ovat nousseet hyvin ja pentulaatikosta kuuluu vain tyytyväistä tuhinaa. Yritimme ottaa kaikista yksittäiskuvia, mutta laatu nyt jäi hieman heikoksi, kun Desi oli tulossa hätiin koko ajan :)

1.pentu

1. pentu
Syntymäpaino: 214g
Tuntomerkit: Pieni valkea viiru rinnassa, selkeät merkit.

16.12: 240g
17.12: 270g
18.12: 316g

2.pentu

2. pentu
Syntymäpaino: 293g
Tuntomerkit: Tummahkot merkit, toiseksi suurin.

Painon kehitys:
16.12: 322g
17.12: 384g
18.12: 412g

3.pentu

3. pentu
Syntymäpaino: 197g
Tuntomerkit: Pienin, selkeät merkit.

Painon kehitys:
16.12: 222g
17.12: 236g
18.12: 276g

4. pentu

4.pentu
Syntymäpaino: 339g
Tuntomerkit: Suurin, kasvoissa selkeät merkit, tassut nokiset.

Painon kehitys:
16.12: 352g
17.12: 396g
18.12: 452g
16.12.2012

Pennut syntyivät eilen ja lopputuloksena neljä pirteää narttua!

Synnytys käynnistyi lauantai aamuna, kun Desi ravasi ensin tarpeillaan useaan otteseen pihamaalla. Supistukset näkyivät selvästi ja kannoin Desin pentulaatikkoon. Hetken aikaa pyörittyään laatikossa ensimmäinen pentu oli ulkona klo 11.10 (paino 214g). Musta pieni narttu oli oikein terhakka ja Desi hoiti pentuaan hienosti.

Ensimmäisen pennun jälkeen supistukset laantuivat ja Desi oli yllättävän rauhallinen. Odottelimme kuitenkin rauhassa ja parin tunnin jälkeen käytin Desiä kävelemässä ja auttelin pentua nisälle, jotta supistuksia saatiin käyntiin. Mitään ei kuitenkaan tuntunut tapahtuvan, joten konsultoituani tuttuja kasvattajia ja lopulta eläinlääkäriä, päädyimme lähtemään Tuhatjalkaan tilanteen tarkastukseen.

Röntgenissä näkyi vielä kolme pentua. Samalla alkoivat myös supistukset, mutta koska edellisen pennun syntymästä oli jo aikaa, niin Desi sai supistuksia lisäävää lääkettä. Toinen narttupentu syntyi klo 16.30 (paino 293g). Kolmas narttu pentu syntyikin lähes perään ja helposti eli klo 17.00 (paino 197g).

Viimeistä pentua odoteltiin ja supistukset näyttivät laantuvan uudelleen. Desi alkoi olla jo touhusta aika poikki, joten eläinlääkäri antoi vielä uudet pistokset. Pelkäsimme menettävämme viimeisen pennun, mutta kovalla kannustuksella Desi jaksoi vielä pusertaa. Viimeinen pennuista oli kaikista suurin ja perätilassa, joten eläinlääkäri joutui vetämään pentua. Vihdoin viimein klo 18.40 pentu syntyi! Painoa viimeisellä tytöllä oli peräti 339g! Tämäkin pentu oli virkeä heti syntymän jälkeen ja alkoi imeä nisää normaalisti. Desi sai vielä antibioottipistoksen urakan päätteeksi ja sen jälkeen pääsimme lähtemään neljän ihanan pennun kanssa kotiin :)

Ensimmäinen yö ja aamu on sujunut hyvin, pennut nukkuivat minun kanssa samassa huoneessa ja yön aikana pentujen hoitoon ei tarvinnut puuttua. Desi on kertakaikkiaan loistava äiti! Aamulla punnituksissa kaikille pennuille oli jo tullut yli 10g lisää painoa, joten maitoa riittää mainiosti.

Ensimmäinen tyttö

Koko katras <3

Imuttelua :)

Ruuhkaa maitobaarissa

9.12.2012
Täällä eletään jänniä aikoja, 56 vuorokautta täynnä. Viimeinen tiineysviikko käynnistyy ja hyvin todennäkösesti viimeistään viikon kuluttua pääsemme jo näkemään millaiset penikat siellä Desin masussa asuvatkaan.

Lämpöjen seurannan aloitin eilen, jos sattuisin bongaamaan lämpöjen laskun, jolloin synnytyksen ajankohdan arviointi olisi helpompaa. Ruoka ainakin neidille vielä maittaa kohtuullisen hyvin ja ulkona olemme tehneet vielä sellaisia puolen tunnin löntystelyjä. Muuten Desin päivä menee makoillessa ja ruokakupin äärellä.

Pentujen liikkeitä on niin ihana seurata masun läpi. Illasta menee aina monta hetkeä, kun silittellään Desiä ja tuleva äiti nauttii saamastaan huomiosta :)

Ulkoilemassa 55vrk

Masua 55vrk

5.12.2012

Pakkasta pitelee. Desin olo alkaa olla jo tuskainen. Pentueen kooksi on tässä muutamat veikkailleet 4-8 kappaletta, että nähtäväksi jää montako syntyy. Liikkeitä ainakin pystyy tuntemaan jo monesta kohtaa.

Nyt koti rauhoitetaan pentumista varten ja vieraita ei enää oteta vastaan. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

52vrk

Kaverin vieressä ei palella <3

2.12.2012
Ja viikon masupäivitykset :)

Täälläkin on jo lunta ja pakkasta kohtuu mukavasti. Desin kanssa lenkkien pituutta on jo jouduttu rajoittamaan. Tisulit nimittäin meinaavat jäätyä kovin tuolla hangessa!

49vrk

Pika pikaa ulkoilemassa

30.11.2012
Pentulaatikko saatiin tänään sisustettua jo valmiiksi ja Desi otti paikan selvästi jo omakseen :)

Hyvää viikonloppua!

Uusi karva oli heti koekäytössä :)

Entäs sitä ruokaa?

28.11.2012

Keittiössä ruuan odotuksessa. Ja Jack harjoittelee pikkuhandlerin taitoja :)

45vrk ja masu on jo iso!

Välillä on vähä levättävä keittiössäkin.

Rentoilua. Sitä meillä on tämä alkuviikko ollutkin. Desille ei meinaa mikään ruoka riittää, vielä illallakin vaatii pientä "yöpalaa". Milli meinaa hepuloida, kun ei enää saa painikaveria Desistä. Noh, lenkillä vastaan tullut jänis sai tulevan mamman vielä kirmaamaan ja antamaan melkoiset ajohaukut...

Pentuja varten saatiinkin pentuaitaus lainaan Eijalta ja Reimalta ja pentulaatikkoon ostettiin uusia alusia :)

Hankinnat pentuja varten alkavat ollakin melkein valmiina. Pentujen ruuan valinta onkin vielä teettänyt töitä(meillä kun ei ole "koiran ruokaa" ollut kahteen vuoteen kuin muutama näytepussi nameina), mutta näillä näkymin päädyn tutun kasvattajan suosituksesta ja vertailun jälkeen Mustissa ja Mirrissä myytävään Brit Care- sarjan kuivamuonaan. Jahti&Vahti ruokaa mietin myös, mutta sen suuret pussi koot ovat mielestäni hankalia näin pienelle koiralle. Avattuna kun ruoka kerkeää helposti hapettumaan.

P.S. Vaihdoinkin tämän päiväkirjan järjestyksen nyt näin, että uusin teksti on ylimpänä :) Alhaalle lisäsinkin muutaman tuoreen kuvan Desistä ennen kantoaikaa.
25.11.2012
Tänään tiineysvuorokausia takana jo 42. ja viimeinen kolmannes starttaa. Viimeistään nyt olen varma pentujen tulosta, koska masu on tässä viikon aikana paisunut melkoista vauhtia... Arvauksia voikin alkaa heittämään, kuinka monta pentua on tulossa :)

Lenkkeilyssä olemme siirtyneet lönkyttelyyn, selvästi maha jo hidastaa menoa ja päivällä mieluiten makoillaankin sohvalla. Tosin Desi ei unohda "leipätyötään" eli takapihan tarkkailua ikkunasta vieläkään. Ikkunalaudalle oli siirrettävä jo isommat kukkaruukut, ettei tuleva mamma mene laudalle enää ja satu tippumaan sieltä alas.

Ruoka maistuu hyvin ja ensi viikolla siirrytäänkin jo kolmeen ateriaan. Kasvikset unohdetaan nyt myös, jotta mahaan sopii entistä energia rikkaampaa ruokaa. Matolääkityksen Desi ja Milli saivat myös nyt viikonloppuna.

25.11.2012: Tänään lenkillä. Vauhti jo selkeästi rauhoittunut. Milli taas vetäisi hihna tiukalla puskaan :D

Vertailun vuoksi kuva "normaali" tilassa Desistä

Ja masu paisuu (42vrk)...

Pihapäivystäjä.

21.11.2012: 36vrk

21.11.2012

Täällä on eletty jänniä viikkoja, kun ollaan seurailtu Desin vointia. Varsinaista pahoinvointia ei bongattu, mikä on yleistä koirilla 3-4 tiineyviikon aikoina. Tosin Desi on omannut aina hyvän ruokahalun :)

Nyt viidennnen viikon alussa Desin tiineyden merkit alkavat jo olla melko selvät: nisät ovat suurentuneet ja vyötärökin alkaa jo kadota. Jos ei muuta, niin mamma on ainakin antanut hyvää ruokaa. Desi syö kantoajan raakaruokaa ja nyt vähitellen ruokamäärää aletaan kasvattamaan ja ruokaan lisätty enemmän rasvapitoista lihaa ja eri elimiä (maksaa vielä niukasti nyt ensimmäisten 2/3 kantoajan ajan). Kananmunaa ja lohtakin on nyt hivenen useammin ruokalistalla. Öljyksi vaihdoin nyt Nutrolinin pentuöljyn, jota tulen antamaan myös pennuille.

Desin käyttäytyminen on selvästi rauhoittunut. Millin kanssa ei enää kehdata riehua ja lenkilläkin jolkottelee mieluiten takana. Lisäksi hellyyden osoitukset ovat taas varsinkin minua kohtaan välillä valtavia ja Desi onkin saanut lempinimekseen "Rakkaus-Desi", kun se intensiivisesti tuijottaisi vain silmiin ja ei varmasti haluaisi siirtyä sylistä minnekään.

Hessukin oli Tampereella muutaman viikon kaupunkilaiskoirana meidän luona ja käytiin katsomassa Kylmäkoskella peuranjälkiä. Keli vain sattui olemaan aika kuiva ja peurat muilla mailla, mutta hyvän haun Hessu teki, vaikkei riistaa löytynytkää. Nyt sitten Nilsiässä ajellaan sitäkin innokkaammin taas jänöjusseja.

Pentuja on kyselty jo mukavasti uusiin koteihin ja näyttäisi siltä, että kolmelle pennulle olisi jo mukavat kodit tiedossa. Edelleen pentukyselyt ovat tervetulleita!
28.10.2012

Näistä kuvista lähdettiin liikkeelle. Astutuksesta 14vrk takana. Jänösiä käytiin vielä viimeisen kerran tänä syksynä katsastamassa Nilsiässä.

Kuuntelua, jos se Hessu vaikka löytäs sen jänön :)