Uutiset

1.12.2020

Tänä vuonna korona on veroittanut harrastusmahdollisuuksia, mutta jotakin on tänä vuonnakin päästy tekemään.

Milli (FI JVA Reppanan Gera) on jatkanut tyytyväisenä kotikoiran elämää, mutta pieniä vanhuudenvaivoja on alkanut Millillekin ilmestyä. Milliltä poistettiin muutamia hampaita tämän vuoden aikana ja sydämessä on kuultavissa lievä sivuääni, mutta sydämen vajaatoimintaan viittavia oireita ei juuri onneksi vielä ole eikä lääkitystä ole aloitettu. Milli täyttää helmikuussa 13 vuotta, joten kuitenkin suhteellisen vähillä vaivoilla on tähän mennessä päästy.

Desiltä (FI KVA-L FI MVA EE MVA EE VMA Unita's Wonne) löytyi myös viime joulukuussa sivuääni sydämestä rokotuksen yhteydessä, sydän ultrattiin tammikuussa ja tuloksena oli 3/6 sivuääni sekä myksomatoottinen läppäsairaus. Lääkitystä vaivaan ei vielä aloitettu eikä oireita onneksi vielä ole ollenkaan. Desi lenkkeilee vielä ihan normaalit lenkit nuorempien kanssa. Rasvapatteja sekä pari nisäkasvainta Desille on myös ilmestynyt vuoden aikana, mutta nämä on päätetty olla leikkaamatta sydämen ja anestesiaan liittyvien riskien takia. Desin keuhkot röntgenkuvattiin varmistuaksemme, ettei kasvaimista ole levinnyt etäpesäkkeitä, eikä ainakaan toistaiseksi onneksi ole. Desi osallistui vuoden aikana neljään näyttelyyn, tuloksena 3x ROP veteraani & 1x VSP veteraani. Kaikissa näyttelyissä Desi sai paljon kehuja siitä, kuinka nuorekas ja hyvin säilynyt on lähes 12-vuotiaaksi :).

Ja eihän kahta ilman kolmatta.. Liinuksella (FI MVA EE MVA EE JMVA Centtimetrin Liinus) kuului myös viime joulukuussa rokotuksilla sivuääni vasemmalta puolelta sydämestä. Liinuksen sydän myös ultrattiin tammikuussa, tuloksena 2/6 sivuääni ja myksomatoottinen läppäsairaus. Alkuvuodesta Liinuksella oireili myös eturauhanen ja diagnoosiksi saatiin eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu, jonka oireet onneksi saatiin toistaiseksi lääkityksellä kuriin. Heinäkuussa uintireissulla Liinusta puri kyy ja tämän seurauksena Liinus oli kahtena päivänä nesteytyksessä. Elokuussa kontrollikäynnillä kyynpureman ei todettu aiheuttaneen onneksi mitään pysyvää vaivaa Liinukselle, mutta sydämen sivuääni kuului tällöin molemmilta puolilta, joten sivuäänen arveltiin olevan nyt 3/6. Ensi vuoden puolella Liinukselle teetetään kontrollisydänultra ja todennäköisesti Liinus myös kastroidaan, koska on luonnollisesti pois jalostuskäytöstä sydämen sivuäänen vuoksi. Liinus ehti osallistua tänä vuonna neljään näyttelyyn saaden 1x ROP, 1x CACIB sekä 1x VARA-CACIB. Toista CACIBia ajateltiin vielä yrittää ennen kastrointia, jos näyttelyitä vaan pystytään pitämään koronan takia.


Lenni (FI KVA-L Keski-Maan Madoc) onneksi on jatkanut elämäänsä terveenä. Lenni on osallistunut syksyn aikana useisiin haavakkohirvien jäljestystehtäviin ja yksi suoritus poikikin jopa VAHI1-tuloksen pojalle. Lennille syntyi keväällä myös kaksi pentuetta, toinen Aavanmeren kenneliin Kokkolaan sekä toinen Maaningalle Vuorenkaiun kenneliin. Pentueet olivat melko isoja ja pennut lupaavia, toisessa pentueessa pentuja oli 5 ja toisessa 8. Toivottavasti kuulemme pian Lennin pennuista myös kokeissa, näyttelyissä sekä metsällä.

Astrid (Toppskottets Astrid) selkäkuvattiin elokuussa tuloksella K0, VA0, SP0 & LTV1 sekä samalla myös lonkat tutkittiin tuloksella A/A. Astrid osallistui elokuussa myös VERI- ja LUT-kokeisiin saaden tulokset VERI3 (15p.) sekä LUTD (34p.). MEJÄ-kokeessakin käytiin VOI-tulosta yrittämässä, mutta nollaksi jäi tulos, sillä riistanhajut kiinnostivat verijälkeä enemmän. Elokuussa kävimme myös luonnetestissä saaden tulokseksi +140p. Syyskuussa Astrid osallistui Pohjois-Savon MÄAJ-piirinmestaruuskokeisiin voittaen vuoden 2020 piirinmestaruuden huippupistein 93,50p + KP. Idän lohkon kokeessa Savitaipaleella Astrid ei valitettavasti löytänyt ajettavaksi kuin hirviä, joten MÄAJ SM-kokeisiin ei nyt valitettavasti tänäkään vuonna päästy. Astrid astutetaan joulukuun alussa viikolla 49 KVA-L KVA-A Masalla.

Ingrid (Tujakan Clarice Starling) selkäkuvattiin Astridin kanssa elokuussa samalla kertaa ja tuloskin oli aivan sama kuin Astridilla: K0, VA0, SP0 & LTV1. Lonkat kuvattiin myös Ingridiltä, tuloksena C/C. Ingrid kävi myös silmä- ja polvitarkastuksessa sekä sydänultrassa lokakuun alussa. Ingridiltä ei löytynyt mitään perinnöllisiin silmäsairauksiin viittaavia löydöksiä, polvet olivat 0/0 ja eikä sydämestä löytynyt mitään sivuääniin viittaavaa. Astridin tavoin Ingrid osallistui elokuussa luonnetestiin saaden myös pisteet +140. Vuoden aikana Ingrid ehti osallistua yhteensä viiteen näyttelyyn, tuloksena 2x ROP, 1x VSP, 2x CACIB, 2x SERT, 1x VARA-SERT ja 1x NORD SERT. VERI- ja MEJÄ-kokeissa kävimme myös yrittämässä saada Ingridille käyttötulosta, mutta MEJÄ:ssä Ingrid on metsässä vielä liian hidas etenemään jäljellä, joten aika ylittyi reippaasti. VERI:ssä Ingridillä taas ei vielä toistaiseksi riitä vieraassa rannassa reippaus mennä veteen tarpeeksi sujuvasti tai uida riittävän pitkälle noutamaan. Treenejä näihin molempiin lajeihin kuitenkin jatketaan heti keväällä, joten toivottavasti ensi kesänä saataisiin tulostakin ja vähintäänkin FI MVA -valionarvoon vaadittavat tulokset kerättyä. Ingrid astutetaan joulukuun alussa viikolla 50 Taxstorm Pheerillä.

3.12.2019

Vuosi onkin kulunut aika hyvin päivittämättä sivuja, mutta hyvä näin loppuvuonna summata kokonaisuutena vuosi yhteen.

Koiristamme Milli on jatkanut kotikoiran elämää sujuvasti ja pysynyt terveenä. 12 vuoden ikä tulee täyteen helmikuussa eikä vanhuus vielä rouvaa paljoa paina.

Desille taas ikää tulee 11 vuotta tammikuussa täyteen. Desi on myös ollut onneksemme terveenä ja osallistunut tänä vuonna yhteensä kuuteen näyttelyyn. Parhaana tuloksena RYP-1 alkuvuodesta Turun kansainvälisessä koiranäyttelyssä. Desi oli tänä vuonna yhteensä neljä kertaa rodun paras veteraani. Alkuvuodesta on tarkoitus Desin kanssa taas jatkaa näyttelyjä, mikäli Desin terveys sen vielä sallii.

Liinus sai kesällä 3,5-vuotislahjakseen ajan selkäkuvaukseen. Tuloksena oli K5, VA0, SP0 ja LTV3. Liinus osallistui alkukesästä yhteen MEJÄ-kokeeseen ja tulokseksi tuli AVO3 22p. Tästä tuloksesta tuli todettua, että ehkä jätämme MEJÄ:n muiden koirien tehtäväksi jatkossa...Liinus osallistui heinäkuussa mäyräkoiraleirillä myös VERI-kokeeseen saaden toisen VERI3-tuloksensa. VERI-treenejä on Liinuksen kanssa tarkoitus jatkaa ja mahdollisesti ensi kesänä osallistua kokeisiinkin. Tänä vuonna Liinus osallistui kolmeen näyttelyyn ja kahdessa niistä toiveena ollut CACIB meni juuri "nenän edestä". Ensi vuonna jatketaan näyttelyjä ja toivottavasti viimein se ensimmäinen CACIB sieltä myös tulisi. Liinus osallistui toukokuussa myös luonnestiin, tuloksena +140 pistettä.

Lenni pääsi myös 3-vuotislahjanaan selkäkuviin ja tuloksena K3, VA0, SP0, LTV1. Marraskuussa Lenni myös silmä- polvi ja sydäntarkastettiin. Lennin silmissä ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia, sydämessä ei kuulunut sivuääntä ja polvet olivat 0/0. Heinäkuussa Lenni valioitui Suomen käyttövalioksi luolilta (KVA-L) neljällä kokeella. Toukokuussa Lenni osallistui Liinuksen tavoin luonnetestiin saaden +190 pistettä. Maaliskuussa Lenni suoritti myös ensimmäisen LUME1-tuloksensa ja toivottavasti tulevalla kaudella pääsisimme osallistumaan uudelleen LUME-kokeeseen, jotta Lenni voisi valioitua myös tästä lajista. Lenni osallistui kesän aikana myös yhteen VAHI- sekä VERI-kokeisiin, mutta näistä tuloksena nollatulokset. Vuoden aikana Lenni osallistui yhteensä viiteen näyttelyyn, näistä tuloksena mm. VSP, ensimmäinen SERT sekä VARA-CACIB, joka tulee muuttumaan CACIBiksi.

Astrid osallistui kesällä ensimmäiseen näyttelyynsä junioriluokassa, tuloksena EH. Kolmesta MEJÄ-kokeesta tulokseksi saatiin 2x AVO1, mutta VOI-jälki oli vielä liian haastava Astridille. VAHI1-tuloksen Astrid kävi hakemassa Pietarsaaresta heinäkuussa. Tällä kaudella Astrid on osallistunut jo kolmeen ajokokeisiin, tuloksena MÄAJ-1+ KP, MÄAJ-1 + Pohjois-Savon piirinmestaruus 2019 sekä MÄAJ-2. Harmittavasti Astrid jäi juuri kolmannelle sijalle Idän lohkon valintakokeessa, joten Astrid ei päässyt MÄAJ-SM:n kilpailuihin, mutta nämä ovat ehdottomasti tähtäimessä ensi vuonna. Tavoitteena Astridin kanssa olisi saada tänä talvena vielä puuttuva MÄAJ-1 tulos sekä tietenkin ajovalion arvoon vaadittava näyttelytulos. Astrid osallistui Lennin tavoin marraskuussa silmä-, sydän- sekä polvitarkastukseen. Astridin

silmissä ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia, sydämessä ei kuulunut sivuääntä ja polvet olivat 0/0. Painoa Astridilla on tällä hetkellä n. 9,9kg, joten on melko isokokoinen narttu meille tästä tytöstä kasvamassa.

Ingrid taas osallistui vuoden aikana yhteen pentunäyttelyyn sekä neljään viralliseen näyttelyyn junioriluokassa. Kotiintuomisina oli 1x KP + ROP-pentu, 2x VARA-SERT sekä 1x SERT, joten lupaavasti on näyttelyura lähtenyt käyntiin. Kesän aikana treenattiin kovasti myös MEJÄä sekä VERIä, mutta toistaiseksi keskittyminen ja rohkeus ei riitä koetuloksen arvoiseen suoritukseen. Ensi keväänä jatkamme treenejä, ja toiveena tietenkin olisi startata myös jossakin rodunomaisessa käyttökokeessa. Ingrid painaa tällä hetkellä n. 8,6kg (17kk).

Mahdollisia pentusuunnitelmia Ingridin ja Astridin osalta on alettu pikkuhiljaa miettimään tyttöjen lähestyessä 2-vuotissyntymäpäiviänsä. Alustavana ajatuksena Ingrid on tarkoitus astuttaa joko loppuvuodesta 2020 tai 2021 ja Astrid alkuvuodesta 2021. Ennen varsinaisia päätöksiä kuitenkin edessä on vielä mm. selkäkuvaukset, luonnetestit sekä kokeita ja näyttelyjä sekä Ingridillä myös silmä-, polvi- ja sydäntarkastukset.

4.12.2018

Viime kesä meni niin kovasti syksyyn asti harrastusten parissa, että sivujen päivittäminen on jäänyt vähän toissijaiseksi asiaksi. Koitetaan kuitenkin parantaa tilannetta talven myötä, kun harrastuksia selvästi on tähän aikaan vuodesta vähemmän.

MEJÄ-kokeita viime kesän lopulle mahtuikin vielä Liinukselle useampia, tuloksena AVO1- ja AVO2-tulokset sekä muutamia nollatuloksia. AVO1-tuloksen myötä Liinuksesta tuli elokuussa myös Suomen muotovalio. Liinus osallistui myös ensimmäiseen VERI-kokeeseensa, tuloksena VERI3 ja 16 pistettä. Ensi kesää varten harjoitukset on jo aloitettu, ja tavoitteena olisikin päästä tietenkin ykköstuloksia tekemään. Liinuksen ehdoton heikkous tässä lajissa on tyhjän veden tarkastus, joka vaatii vielä erityisesti treenausta. Liinus osallistui heinäkuussa myös kahteen KR-näyttelyyn Virossa, joista tuliaisina puuttuva Viron sert ja RYP1- ja RYP3-sijoitukset. Näin ollen Liinus on nyt myös Viron muotovalio.

Lennin kanssa harrastuksista pidettiin loppukesä taukoa, mutta heti metsästyskauden alkaessa Lenni aloittikin taas ajoharjoittelut ja heti syyskuun alussa Lennille saatiin enemmäinen jäniskaato. Ääntä saisi edelleen tulla enemmän, vaikka sitkeyttä ajoon löytyykin. Lenni osallistui joulukuun alussa myös LUT-kokeeseen, josta tuliaisina B43-tulos sekä hyväksytty luonnonluolantarkastus. Luolakokeita olisikin tarkoitus Lennin kanssa jatkaa taas keväällä ja tavoitella tietenkin KVA-L-titteliä. Lenni on päässyt syksyn mittaan osallistumaan myös usean haavakkohirven jäljestykseen ja haavakot ovat löytyneet hienosti pojalta.

Toppskottets Astrid eli Astrid kotiutui meille heinäkuun loppupuolella Toppskottets-kennelistä Ruotsista. Astrid asuu vanhempiemme luona Nilsiässä Lennin seurana. Astrid on kotiutunut hyvin kielimuurista huolimatta ja osoittanut hyviä taipumuksia ajometsästykseen jo alle puolen vuoden ikäisenä. Ääntä ja sitkeyttä tässä tytössä ainakin riittää, eikä jäniksenkään ajaminen ole toistaiseksi tuottanut ongelmia.

Syyskuun alussa meille kotiutui myös toinen narttupentu, Tujakan Clarice Starling eli Ingrid, Tujakan-kennelistä Kiuruvedeltä. Ingridin kanssa VERI- ja näyttelytreenit ovat alkaneet lupaavasti ja tyttö on kotiutunut hienosti Eevan luokse Helsinkiin, Liinuksen ja Desin kaveriksi. Heti keväällä lumien sulettua tarkotus on aloittaa myös MEJÄ-treenit, jos vaikka jo ensi kesän kokeisiinkin päästäisiin.

26.6.2018

Kesä onkin aloitettu aktiivisella harrastamisella, ja lähes joka viikonlopulle onkin ollut koiramaista aktiviteettia.

Lennin kanssa olemme tänä keväänä käyneet kolmessa eri mejä-kokeessa, tuloksina kaksi nollaa ja yksi VOI2-tulos (36p). Riista valitettavasti vie poikaa hyvin kovasti mennessään, jos tuoreita jälkiä sattuu eteen löytymään ja tämähän tietenkin näkyy myös tuloksissa.

Lennin kanssa kävimme myös yhdessä LUT-kokeessa, mutta valitettavasti täältäkin kotiintuomisina oli ainoastaan LUT-, sillä Lenni ei suostunut/mahtunut menemään ahdingosta, vaikka aiemmin ahdinko oli treeneissä mennyt täysin ongelmitta. Kokeita katsellaan uudelleen, kunhan päästään ensin vähintään kerran treenaamaan ahdinkoa. Sinänsä Lennin kokonsa puolesta pitäisi ahdinkoon mahtua, mutta tahdonvoimaa saisi ehkä vielä hitusen löytyä lisää (ja painoa pudota vielä muutama sata grammaa..).

Lenni pyörähti esiintymässä myös kahdessa näyttelyssä kesäkuussa: ensin mäyräkoirien pääerikoisnäyttelyssä Lapualla ja seuraavana viikonloppuna ryhmänäyttelyssä Pöytyällä. Molemmista näyttelyistä Lenni sai ERInomaisen ilman SA:ta. Pöydällä Lenni ei juurikaan enää jännitä kuten viime syksynä. Moitteita näyttelyissä Lenni sai mm. huonosta takaliikkeestä, joka onkin selvästi isältä peritty ominaisuus.

Liinus osallistui myös Lapualla pidettyyn mäyräkoirien pääerikoisnäyttelyyn kesäkuussa. Liinus oli kyseisessä näyttelyssä rodun paras uros saaden viimeisen puuttuvan sertinsä Suomesta. Yhteensä näyttelyyn oli ilmoitettu 19 lyhytkarvaista (normaalikokoista) mäyräkoiraurosta.

Nyt kun kevät oli pyhitetty Lennin kanssa harrastuksille, onkin Liinuksen vuoro päästä kokeilemaan taitojaan. Kahtena seuraavana viikonloppuna osallistumme Liinuksen kanssa MEJÄ-kokeisiin ja sen jälkeen vuorossa onkin 2x KR-näyttelyt Virossa. Loppukesän harrastuskalenteri onkin vielä vähän auki. MEJÄ-kokeita, ehkä VERI-kokeita sekä muutama näyttely mahdollisesti olisi tiedossa. Lennin kanssa haaveissa olisivat myös tietenkin LUT-kokeet, mikäli ahdingosta aletaan päästä läpikin ;).

26.4.2018

Vuosi vaihtui jo aikoja sitten ja harrastusvuosi koirien kanssa startattiin jo heti tammikuussa Kajaanin näyttelystä, ja seuraavana viikonloppuna vuorossa olikin jo Turun näyttely. Paljon on tullut muutoksia alkuvuoden aikana kuvioihin ja varmasti muutoksia tulee vielä lisää tälle vuodelle.

Harrastukset tänä vuonna tosiaan on startanneet näyttelyillä lähinnä Liinuksen kanssa. Tänä vuonna olemme käyneet jo Kajaanin, Turun ja Vaasan kansainvälisissä koiranäyttelyissä. Liinus on saanut EH:n, ERI:n ja huipennuksena Vaasasta SERTin sekä VARA-CACIBin! :)

Judon (C. Vivica) molemmat narttupennut aloittivat virallisen näyttelyuransa. Ruuti eli C. Ehtivä Elma sai ensimmäisestä näyttelystään ERI:n ja Hertta eli C. Eloisa Ester taas oli VSP ja sai myös ensimmäisen sertinsä. Pentueen urospennun kivekset eivät tosiaankaan koskaan laskeutuneet ja Veikko (C. Etevä Eerik) onkin jo kastroitu. Kaikilla pennuilla on sujunut hienosti omissa kodeissaan.

Suunnitelmissa tälle kesälle olisikin tietenkin ainakin lisää näyttelyitä lähinnä Liinuksen kanssa. VERI- ja MEJÄ-kokeisiin olisi myös tarkoitus tänä kesänä päästä, jos vain treenit sujuvat hyvin. Näitä kuitenkin tiedossa vasta aikaisintaan elokuussa, vielä kun ei ole oikein lumitilanteen takia päästy edes treenaamaan jälkeä, saatika uimista.

Outin kanssa molemme nyt molemmat muuttaneet ja minut eli Eevan löytää nykyään Helsingistä ja Outin taas Tampereelta. Tälle vuodelle odotamme laumaan narttuvahvistusta, eli jospa meille noin 3-4 vuoden päästä olisi taas pentujakin tiedossa.

Koirien näyttely- ja koearvosteluja olen koittanut kovasti päivitellä koirien omille sivuille, mutta edelleen sieltä jonkin verran niitä puuttuu. Koitetaan kuitenkin paikata asiaa kesän aikana ehtimisen mukaan :).

2.11.2017

"Hieman" on taas päivitysväli venähtänyt ja paljon koirien kanssa ehtinyt tapahtua niin kevään, kesän kuin syksyn aikanakin.

Liinus valioitui Viron juniorimuotovalioksi 17.6. ja samassa näyttelyssä Desistä tuli Viron veteraanimuotovalio. Liinus oli kyseisessä näyttelyssä PU1 VSP-juniori & VSP saaden juniorisertin, Desi taas PN2 & ROP-veteraani saaden veteraanisertin. Tuomarina suomalainen Zidy Munsterhielm-Ehnberg. Seuraavana päivänä menestys jäi hieman heikommaksi, Liinus sai ERI:n ilman SA:ta ja Desi taas EH:n, tuomari Roberto Schill Romaniasta.

Liinuksen kanssa kesällä tuli kierrettyä hieman myös Suomen näyttelyitä. Pari EH:ta käytiin hakemassa, Hamina KV:ssa Liinus oli PU4 ja Hyvinkään ryhmänäyttelyssä ERI ilman SA:ta. Huikein juttu koko kesässä kyllä oli Tervon mäyräkoirien erikoisnäyttely, jossa Liinus oli PU2 saaden ensimmäisen sertinsä Suomesta. Lyhytkarvaisia mäyräkoirauroksia kyseiseen näyttelyyn oli ilmoitettu yhteensä 19 kappaletta. Näin ollen Liinukselta puuttuisi vielä yksi SERT Virosta ja käyttötulos, jotta Liinuksesta tulisi Suomen ja Viron muotovalio. Käyttötulosta käytiin koittamassa elokuussa Lahden seudun mäyräkoirakerhon mejäkokeessa, mutta edellisen yön rankkasade ja tuoreet hirven jäljet sekoittivat hyvin nuoren miehen pään jäljellä. Lopputuloksena AVO0 ja löysihän poika toki oikean hirven makauksen...Yksikään koira ei valitettavasti tästä kokeesta lopulta tulosta saanut. Ensi keväänä siis uutta yritystä, toivottavasti paremmalla osaamisella ja onnella.

Tervon monitoimipäivillä Liinus osallistui myös jalostustarkastukseen, tuloksena "hyväksytty varauksin", syynä liian lyhyet viimeiset kylkiluut. Virallinen punnitustulos 10,15kg. Keväällä osallistuimme myös mäyräkoirien eturaajatutkimukseen, josta Liinus sai viralliset terveystulokset: lonkat A/A & polvet 0/0. Kyynärät kuvattiin myös, mutta niistä emme valitettavasti saaneet virallista kennelliiton lausuntoa. Kuvien perusteella kuitenkin näytti, että Liinuksella olisi vasemmassa kyynärnivelessä lievät kyynärnivelen inkongruenssiin viittaavat löydökset, mutta niin lievät ettei eläinlääkäri uskonut niiden tulevan vaivaamaan koko Liinuksen eliniän aikana ja tutkimuksessa ei löytynyt aristuksia tai liikerajoitteita ja tutkimuksessa varasi enemmän painoa juuri tälle vasemmalle tassulle. Todennäköisesti kuitenkin kuvautan vielä nuo kyynärät ihan virallisesti selkäkuvauksen yhteydessä.

Lennin kanssa kesän aikana on myös kierretty muutama näyttely, tulokset ovat vaihdelleet H:n ja ERI:n välillä. Yhden jäniskaadon isä on saanut Lennille kauden alussa ammuttua, mutta äänenanto saisi vielä kehittyä ajometsästystä ajatellen. Keväällä Lenni starttasi Outin kanssa kahdessa AVO-luokan mejäkokeessa, molemmista tuloksena AVO1. VOI-luokan paikkaa emme loppukesän kokeisiin valitettavasti saaneet, yrityksistä huolimatta. Treenattu kuitenkin on jo VOI-luokan jälkeäkin, joten kokeeseen toivon mukaan ensi kesänä päästään.

Molemmat pojat innostuivat viime kesänä uimisesta, ja haaveissa ensi kesälle olisikin ekat VERI-kokeet. Liinus varsinkin omaa niin suuren noutovietin, että todennäköisesti vielä vähän treenaamalla siitä saadaan sen tasoinen kisakoira, että kokeisiin uskaltaa mennä häpeämättä silmät päästään :D. Lennillä pienenä ongelmana meinaa olla, että saalis vietäisiin noudon jälkeen mielummin piiloon syötäväksi..

Molemmat pojat kävivät loppukesän aikana myös kahdesti treenaamassa LUT-putkilla. Lenni selvästi syttyi hommaan ihan täysin, mutta treenaamismahdollisuudet Pohjois-Savossa ovat tällä hetkellä aivan olemattomat, joten voi mennä vielä hetki ennen kuin Lennin kanssa kokeeseen päästään. Liinus ei LUT-putkilla ole vielä selvää syttymistä osoittanut, joten Liinuksen kanssa käymme treenaamassa seuraavan kerran aikaisintaan ensi keväänä. Kiinnostusta pojalta kyllä löytyy, mutta aivan homman nimeä ei ole ymmärtänyt.

Outi muutti kesän alussa Ruotsiin (Malmöön), joka on tuonut omat haasteensa koirien kanssa harrastamiselle, mutta toisaalta taas avaa paljon uusia mahdollisuuksia harrastaa myös Ruotsissa. Outin perheen kanssa Ruotsissa koiristamme asustaa tällä hetkellä Milli.

Kasvatussuunnitelmat meillä on tällä hetkellä aika jäissä, eikä pentuja ole ainakaan seuraavaan kolmeen vuoteen kenneliin odotettavissa. Sopivaa narttupentua on kyllä jo alustavasti aloitettu etsimään, sillä sekä Outi että minä (Eeva) olisimme valmiita narttupennun ottamaan sopivan yhdistelmän löytyessä. Tällä asialla ei kuitenkaan ole mikään kiire, joten pennun ottamiseen voi vielä hyvinkin mennä aikaa.

Mihinkään näyttelyihin ei tällä hetkellä olla ilmottauduttu, niin Suomen kuin Baltian näyttelyiden tuomareita olen kyllä koittanut tiiviisti katsella, mutta mikään ei toistaiseksi ole vielä ihan vakuuttanut. Lennin kanssa näyttelyistä on myös pidetty ihan tarkoituksella taukoa, sillä poika on selvästi vielä hyvin kesken kehityksen. Liinuksen kanssa taas viimeisellä Viron sertillä ei ole kovin kiire, sillä muotovalioon vaadittavaa käyttötulosta ei kuitenkaan ennen ensi kevättä/kesää tulla saamaan. Noutamista pojan kanssa kyllä kovasti treenataan VERI-koetta ajatellen, ja toivottavasti saisimme vielä tänä syksynä yhden harjoitusjäljen MEJÄä varten vedettyä.

Kaikilla E-pentueen pennuilla on mennyt hienosti uusissa kodeissaan. Pentueen tytöt onkin jo ilmoitettu ensimmäisiin epävirallisiin pentunäyttelyihinsä ja mätsärissä on molemmat päässeet jo treenaamaan. Viikonlopulle tytöille on luvassa myös ensimmäinen tutustumiskäynti LUT-putkilla.

Lenni 2.9.2017

Liinus 27.8.2017

Uudet valiot 27.6.2017

Lenni ja mejä-koepalkinnot 25.5.2017

19.3.2017

Viime viikonloppu menikin tiiviisti näyttelyiden parissa. Viime viikonlopun näyttelytulokset:

Tallinna KR 11.3.2017
Tuomari Linda Jürgens

Centtimetrin Liinus ERI JUN1 SA ROP-JUN JUNSERT PU3
Unita's Wonne ERI VAL2 SA PN2 SERT -> EE MVA

Tallinna KR 12.3.2017
Tuomari Eva Liljekvist Borg

Centtimetrin Liinus ERI JUN1 SA ROP-JUN JUNSERT PU1 ROP RYP4
Unita's Wonne ERI VAL1 SA PN1 VSP

Eli Desistä tuli näin ollen uusi Viron muotovalio ja Liinukseltakin uupuisi enää yksi Viron juniorisertin Viron juniorimuotovalion arvosta. Vielä kun muistaisi Desille anoa valionarvoa :). Lenni (Keski-Maan Madoc) taas on viime viikkoina päässyt vähän tutustumaan kettuihin näyttelyiden sijaan.

Judolle (Centtimetrin Vivica) tuli tänään 32 vuorokautta täyteen ensimmäisestä astutuksesta, ja kovasti neidin maha näyttää jo pyöristyneeltä, toivotaan että siellä tosiaankin muutamia pieniä mäyräkoiranalkuja asustelisi! Judolle luotiin nyt sivuille myös oma E-pentueen päiväkirja, jonne kirjoitamme enemmälti tiineyden etenemisestä.

Viikonlopun palkintosaalis

Lenni ja kettu

Judo 32vrk

23.2.2017

Judo vietti viime viikolla kolmen päivän mittaisen "lemmenloman" Pietarsaaressa Elmon luona, ja nyt odotetaankin jännityksellä kasvaako Judon mahassa pikkuisia Judon ja Elmon alkuja. Judoa ei näillä näkymin tulla ultraamaan, joten varmistusta voidaankin joutua odottamaan hieman pidempään, jos ei mitään "jättipentuetta" ole luvassa. Pentukyselyjä onkin tullut jo ihan mukavaan tahtiin varsinkin narttupennuista.

Desin ja Liinuksen kanssa suuntasimme vajaat 2 viikkoa sitten Tallinnan kansainväliseen näyttelyyn. Desi sijoittui hienosti PN4 ja sertin saaminen oli harmittavan lähellä! Liinus aloitti virallisen näyttelyuransa EH:lla. Tuomarina oli ruotsalainen Bo Skalin.

Viikon päästä Liinukselle ja Desille tuleekin taas hieroja käymään, ja kahden viikon päästä lähdetään taas kohti Tallinnaa ja tiedossa olisi 2x KR-näyttelyt.

Desi, Liinus & Lenni etsimässä pupusia.

.. ja sitten onkin hyvä levätä porukalla.

Tallinna KV 11.2.2017

24.1.2017

Vuodenvaihde sujui meillä mukavasti, eikä kukaan koirista onneksi juuri pelännyt rakettejakaan. Ennen uuttavuotta Liinus vietti 1-vuotissyntymäpäiviään ja viime viikonloppuna Desin mittariin tuli jo 8 vuotta. Myös Centtimetrin kennelin V-pentueen pennut Judo, Nilla, Helmi & Fanni täyttivät joulukuussa jo 4 vuotta!

Tammikuun 14. päivä Outi suuntasi Lennin kanssa Kajaanin kansainväliseen näyttelyyn, joka oli Lennin (Keski-Maan Madoc) ensimmäinen virallinen näyttely. Tuloksena junioriluokan toinen sija ja EH, tuomarina Päivi Eerola. Tästä on hyvä Lennin kanssa jatkaa tuleviin koitoksiin, kunhan herra vähän vielä kasvaa ja kehittyy.

Lenni starttasi myös ensimmäisessä ajokokeessaan viime viikolla. Ajo ei valitettavasti sujunut ihan odotetusti, ja huonon kelin takia koe päätettiin lopulta keskeyttää, jotta tassut eivät vaurioituisi. Ensi talvena sitten uusi yritys, kun ikää ja kokemustakin on karttunut enemmän.

Lennille talven aikana on saatu kaadetuksi kaksi peuraa, toinen 8kk iässä heti joulukuun alussa, ja toinen viime viikonloppuna hieman alle 10kk iässä. Ajoihin on myös tullut mukavasti jo pituutta.

Judon (Centtimetrin Vivica) juoksuja ollaan kovasti toivottu ja odotettu jo alkaviksi, mutta toistaiseksi mitään merkkejä ei vielä ole ilmaantunut. Näin ollen astutusajankohta menee todennäköisesti helmikuulle ja mahdollisten pentujen syntymä ajoittunee huhtikuulle. Pennuista lisätietoa omalla välilehdellään.

Judon tuleva sulhanen (Keski-Maan Elmo) oli myös Kajaanin kansainvälisessä näyttelyssä ollen VSP ja saaden näin viimeisen puuttuvan sertinsä. Nyt Elmo on siis myös Suomen muotovalio.

Seuraavaksi suuntaammekin helmikuun puolella Tallinnan kansainväliseen näyttelyyn Desin (FI MVA FI KVA-L Unita's Wonne) ja Liinuksen (Centtimetrin Liinus) kanssa. Näyttelyyn valmistautumista on jo aloiteltu, ja perjantaina meille tulee vielä koirahieroja varmistamaan etteivät lihasjumit ainakaan vaikuta liikkeisiin ja näin ollen arvosteluun.

Kuva: Jaana Nikulainen

5.11.2016

Viimeisiin kuukausiin on mahtunut niin surua kuin iloakin. Menetimme 11.10 metsästystilanteessa sattuneen onnettomuuden seurauksena rakkaan Hessumme (FI JVA FI MVA EE MVA Mikromanian Pilli Piipari). Kiitos kaikille myötäelämisestä suuren surun keskellä, ja erityisesti kiitokset Karoliinalle hienosta pojasta, jonka kanssa saimme nämä reilut 7 vuotta elää.

Tämän syksyn ajokokeet siis jäivätkin meidän osalta kokonaan välistä. Isämme Hannu kuitenkin suoritti ajokoetuomarikortin, joten muiden koirien tuomarointia onkin riittänyt, ja mahdollisesti jokin päivä ainakin Lennin kanssa kokeisiinkin päästään. Onneksi meillä riittää myös jännitettävää kasvattimme Judon (Centtimetrin Vivica) ajo- ja luolakokeissa tälle syksylle!

Mutta onneksi surun keskelle mahtuu aina vähän iloakin. Näyttelyissä käytiin loppukesästä vielä Kuopio KV:ssa Liinuksen kanssa pentuluokassa, tuloksena hienosti VSP-pentu. Osallistujia pentuluokassa olikin jopa kuusi kappaletta!

Lennin kanssa taas suunnattiin 17. ja 18. päivä syyskuuta Vantaan ja Helsingin pentunäyttelyihin. Lauantaina Vantaalla Lenni oli hienosti ROP-pentu, mutta ryhmäkehästä lennettiin harmittavasti ulos juuri viidentenä ilman sijoitusta. Sunnuntaina Helsingissä Lenni taas oli VSP-pentu.

Tälle päivällä sattuikin se kaikista suurin ja eniten riemastusta herättänyt asia: Lennille saatiin ensimmäinen kaato vain muutaman päivän yli 7 kuukauden iässä. Poika oli hienosti selvittänyt yöjäljen, saanut heräteltyä jäniksen ja ajanut tämän jälkeen hienosti noin vartin verran ennen kaatoa.

Seuraavana suunnitelmissa olisikin helmikuussa Tallinnan KV-näyttely Liinuksen ja Desin kanssa, ja maaliskuussa uusi reissu Tallinnaan 2x KR-näyttelyihin.

Centtimetrin Liinus "Liinus" tasan 10kk ja 9.7kg

Keski-Maan Madoc "Lenni 5,5kk 18.9 Helsingin pentunäyttelyssä. Kuva: Anna Rikkinen

Lenni 7kk ja ensimmäinen kaato!

5.8.2016

Pitkä aika on taas kulunut viime päivityksestä. Lauman uusimmat tulokkaat Liinus (Centtimetrin Liinus) ja Lenni (Keski-Maan Madoc) ovat tehneet arjestakin hieman kiireisempää.

Liinuksen kanssa onkin kierretty jo paljon pentunäyttelyjä, mm. Kotkan erikoisnäyttely kesäkuussa, heinäkuussa Helsingin pentunäyttely ja Tampereen pentunäyttelyt. Huomenna tiedossa olisi vielä Kuopio KV ja ensimmäistä kertaa Liinus pääseekin jo isompien pentujen sarjaan. Menestystä näyttelyistä on tullut vaihtelevasti: Kotkassa Liinus ei saanut edes KP:ta, Helsingissä ja toisena päivänä Tampereella Liinus oli ROP-pentu sekä RYP3-pentu. Toisena päivänä Tampereelta sitten tulokseksi VSP-pentu.

Desi sterilisoitiin Liinuksen syntymän jälkeen huhtikuussa, eli näin ollen Desille ei ole enää pentuja tulossa. Pennuista kiinnostuneille kuitenkin tiedoksi, että kasvatillemme Judolle (Centtimetrin Vivica) on suunniteltu pentuja ensi talveksi, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Tästä lisää Pentuja-osiossa.

Loppuvuodelle harrastusrintamalla on tiedossa ainakin Vantaan ja Helsingin pentunäyttelyt 17-18.9 sekä mahdollisesti myös jokunen ajokoe.


31.10.2015

Paljon on taas tapahtunut koirien kanssa viimeisestä päivityksestä. Desin juoksut alkoivat viime viikolla, ja eilen palailimme Ruotsista astutusmatkalta kotiin. Pentujen odotettu syntymäaika on näin ollen 31.12. Desi ultrataan marras-joulukuun vaihteessa. Pennuista lisää Pentuja -sivulla. 

Desi ehti juuri ennen juoksujaan osallistumaan myös vielä kahden viikon ajokokeeseen 20.10, tosin tulos jäi tällä kertaa nollaksi. Ajominuutteja kertyi 16 ja ajoeläimenä jänis. Pisteitä 28,33 ja tuomarina Tiina Berg. 

Hessulla meni ajokokeessa onneksi hieman paremmin kuin Desillä. Hessu osallistui tänään 31.10 Itä-Suomen mäyräkoirakerhon järjestämään kokeeseen. Tuloksena mäaj-1 tulos pistein 76,33. Molemmissa erissä ajoeläimenä jänis, ajominuutteja yhteensä 75. Tuomarina Ossi Lappi. Näin ollen Hessulta puuttuu enää yksi mäaj-1 tulos KVA-A tittelistä :). 

Hessun ja Desin tytär C. Vivica eli Judo kävi myös Nilsiässä vierailulla ja jänismetsällä. Saaliiksi oli saatu yksi jänis huonosta säästä huolimatta. 


Aleks ja Desi

Hessu ja mäaj-1 palkinto

Judon jänis

19.9.2015

Jänisten metsästysaika alkoi kuun alussa, ja Hessulle saatiinkin heti 3.9 ammuttua ensimmäinen jänis ajoon. Desi on ollut kaupunkilaiskoirana Jyväskylässä, mutta toivotaan, että Desillekin syksyn ensimmäinen jäniskaato pian saataisiin. MÄAJ-koeilmoittautumisia on laitettu nyt lokakuulle kahteen kokeeseen, ja sekä Hessu että Desi pääsevät todennäköisesti kokeisiin. 

Judo eli virallisesti Centtimetrin Vivica korkkasi tänään LUT-koeuransa ja hienosti tyttö oli haukkunut C-tuloksen käyden ainoastaan kaksi kertaa aiemmin treenaamassa putkilla. Paljon onnea vielä Judolle ja kotijoukoille, jotka ovat tehneet tämän mahdolliseksi. :) 

Desin juoksuja odotellaan toivon mukaan kuukauden sisään alkaviksi, ja sitten auton nokka osoittaakin kohti Vaasaa ja sitä kautta Ruotsia. Lisää pentusuunnitelmistamme voi lukea Pennut -välilehdeltä. Torstaina käytiinkin jo ensimmäinen ekinokokkoosimadotus matkaa varten eläinlääkärissä suorittamassa. 

Iloisia uutisia kuultiin myös muista Hessun jälkeläisistä. Hessun pojalle, Keski-Maan Jagolle eli Martille (Keski-Maan Druda x Mikromanian Pilli Piipari) oli saatu ensimmäinen jäniskaato 7 kuukauden iässä heti kauden alkuun 12.9. 

Kennelimme löytää nykyään myös facebookista nimellä Kennel Centtimetrin. Tänne pyrimme päivittämään useammin koiriemme kuulumisia kuvien kera. 

Hessu ja syksyn ensimmäinen jänis 3.9.2015

26.8.2015

Hessun ja Helmin kanssa kävimme 1.8 Iisalmen kansainvälisessä näyttelyssä. Hessulle tuloksena VSP ja CACIB :). Helmi jatkoi tuttua linjaansa saaden EH:n ja ollen käyttöluokan ensimmäinen. 

Koirien irtipitoaika alkoi, ja Hessu ja Desi ovatkin käyneet ahkerasti isän kanssa metsässä ajamassa jäniksiä sekä rusakoita. Toivon mukaan molempien kanssa päästään myös kokeisiin tämän syksyn aikana, jos Desin juoksut ja tuleva astutus vain eivät sotke suunnitelmia Desin osalta. 

Hessu piipahti myös sorsajahdissa, ja hienosti oli poika noutanut sorsan järvestä. :) 

Desin juoksuja odotellaan alkavaksi syys-lokakuussa. Sulhasehdokas todennäköisesti varmistuu lähiaikoina, ja kirjoittelemme sitten asiasta tarkemmin. 

Hessu VSP ja ROP Keski-Maan Eowyn eli Ronja :)

8.7.2015

Hessua muutaman kuukauden niskassa vaivannut patti poistettiin reilu viikko sitten maanantaina 29.6. Patti osoittautui onneksi vain vaarattomaksi nestekystaksi. Kiitos taas eläinklinikka Tassuvaaralle Hessun hyvästä hoidosta! Hessu on toipunut hyvin leikkauksesta, ja huomenna päästänkin poistamaan jo tikitkin. 

Helmin kanssa pyörähdettiin sunnuntaina 5.7 Tuusulan kansallisessa näyttelyssä. Tuloksena tällä kertaa EH. Tänä kesänä suunnitelmissa on käydä vielä Helmin ja Hessun kanssa Iisalmen kansainvälisessä näyttelyssä elokuussa ja tämän jälkeen todennäköisesti pidetäänkin vähän aikaa taukoa näyttelyistä. Hessun kanssa lähtemistä Pohjoismaiden voittaja -näyttelyyn Tukholmaan joulukuussa on harkittu, mutta laivat ja hotellit ovat vaikuttaneet jo melko täysiltä, joten hieman myöhässä taidetaan jo olla tämän ajatuksen kanssa.


Helmi eli C. Veronica Tuusulassa 5.7

24.6.2015

Ruotsin näyttelyreissu ei tällä kertaa mennyt meidän osalta ihan nappiin, ja tuloksena Hessulle näin ollen oli ERI ja valioluokan kolmas sija. Onneksi kuitenkin Hessun sisko Milli (Mikromanian Pikku Pimpula) oli ROP ja näin ollen sai uuden valioarvon (CIB). Onnea vielä Millille!

Helmi (C. Veronica) taas pyörähti kehässä Heinäveden ryhmänäyttelyssä 13.6 saaden taas ERI:n, mutta ei kuitenkaan SA:ta. Helmin sisko Judo (C. Vivica) taas esiintyi mallikkaasti Haminen kansainvälisessä näyttelyssä 23.5, tuloksena EH ja avoimen luokan kolmas sija. Judo osallistui myös luonnetestiin 6.6, saaden mahtavat pisteet 223 vain 2,5-vuoden ikäisenä. Tästä tytöstä todennäköisesti kuullaan vielä :). 

Seuraavaksi suunnataankin reilun viikon päästä Helmin kanssa Tuusulaan näyttelyyn. Myös Desin astutussuunnitelmat ovat edenneet, ja mahdollisesta isäehdokkaasta toivottavasti päästään pian sivuille kirjoittelemaan. 

Kesän kaivuukausi on myös korkattu..

23.5.2015

Desi ultrattiin torstaina 21.5, eikä ultrassa näkynyt yhtäkään pentua. Näin ollen Desin astutusta yritetään uudestaan seuraavasta juoksusta, ja isäehdokasta on aloitettu jo miettimään. 

Helmin eli C. Veronican kanssa pyörähdettiin Helsingin ryhmänäyttelyssä 9.5. Tuloksenä tällä kertaa oli ERI ja käyttöluokan toinen sija. Muutamia näyttelyitä Helmille on suunnitteilla myös kesälle. Helmin sisko Judo eli C. Vivica taas on käynyt LUT-treeneissä ja neidissä oli havaittavissa selvää syttymistä hommaan. Jäädäänkin odottamaan, josko neiti pian pääsisi ensimmäiseen LUT-kokeeseensakin. 
Judo LUT-treenien jälkeen. Vähän oli osumaa tullut ketulta. Kuva: Tony Markkula

25.4.2015

Paljon on ehtinyt tapahtumaan edellisten sivujen päivitysten jälkeen, niin koirille kuin meille ihmisillekkin. Asuinpaikka on muuttunut Tampereelta Nilsiään, ja perheeseemme syntyi tyttövauva joulukuussa. 

Helmikuussa Eeva matkusti Hessun ja Desin kanssa Tallinnaan näyttelyreissulle, mutta menestys jäi siltä reissulta molempien osalta pelkkään ERI:in ja SA:han. Seuraava reissu ulkomaille on tiedossa toukokuun lopulla, ja tällä kertaa määränpäänä on Österbybruk Ruotsissa. Mukaan tällä kertaa lähtee vain Hessu, Desin jäädessä äitiyslomailemaan. 

Desin ja Hessun pentu Helmi aloitti näyttelyuransa viime vuonna lupaavasti saamalla kaksi varasertiä sijoittuen molemmilla kerroilla toiseksi parhaaksi nartuksi myös. Kiitos Miia ja Mika kun olette tarjonneet Helmille mahdollisuuksia päästä näyttelyihin ja harjoitelleet ahkerasti! Helmi myös yllätti meidät taidoillaan Lahden seudun mäyräkoirakerhon järjestämässä mejä-kokeessa ollen AVO-luokan paras koira pistein 49. 

Myös muilla V-pentueen pennuilla menee omissa kodeissan hyvin. Judo eli Centtimetrin Vivica on aloittanut rally-tokon sekä on menossa ensimmäisiin virallisiin näyttelyihinsä sekä luonnetestiin kevään aikana. Judo on myös ajanut lupaavasti, kuten myös siskonsa Centtimetrin Vanessa. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan Judon näyttely- sekä luonnetestituloksia. 

Huhtikuussa käväisimme Kuopiossa mäyräkoirien pääerikoisnäyttelyssä. Näyttelyssä Hessu sijoittui toiseksi parhaaksi urokseksi ja Desi neljänneksi parhaaksi nartuksi. Helmin tulos näyttelystä tällä kertaa oli H kauniista esiintymisestä huolimatta. 

Koirat kävivät ahkerasti isän kanssa talvella jänismetsällä, ja saalista kauden aikana tulikin kiitettävästi. Hessu myös sai marraskuussa järjestetyssä mäyräkoirien ajokokeessa tulokseksi MÄAJ-1 pistein 70,0. Tästä on hyvä jatkaa ensi kaudella seuraaviin ajokokeisiin. Myös Desin ajominuutit lisääntyivät selvästi talven aikana, kun viimeinkin pääsi säännöllisesti harjoittelemaan maalla asuessaan. 

Desin juoksut alkoivat huhtikuun puolivälissä hieman odotettua aiemmin, ja Kuopion näyttelyn jälkeen meille jäikin vierailemaan mäyräkoiraherra Keski-Maan Voro. Voro ei kuitenkaan viikon aikana osoittanut minkäänlaista kiinnostusta neitiä kohtaan, joten päätimme valita sittenkin isäehdokkaaksi 14-vuotiaan Keski-Maan Neldorin. Näin ollen Desi astutettiin 17.4 Neldorilla eli Niilolla, ja pentuja odotetaan syntyväksi noin 19.6. Pennut tullaan kuitenkin varmuuden vuoksi DNA-testaamaan isyyden varmistamiseksi 

Siskoni Eeva suoritti maaliskuussa 2015 myös kasvattajakurssin hyväksytysti, ja hän tuleekin ottamaan pääasiallisen vastuun tulevasta Desin pentueesta sekä päivittämään myös tulevaisuudessa sivujamme, erityisesti Desin tiineyden osalta. 

Milli, Hessu ja Desi 25.4.2015