L-pentueen päiväkirja

Unita's Wonne ♥ Lillsjöskogens Aleksej De Bon Bon

L-pentue oli Centtimetrin kennelin ja Desin toinen pentue, josta eloon jäi ainoastaan yksi urospentu, Liinus. Liinus jäi kotiin äitinsä kaveriksi ja Liinuksesta voi lukea lisää Liinuksen omalta sivulta. Pentue syntyi 30.12.2015.

2.1.2016 Synnytys ja ensimmäiset päivät

Desin synnytys ei sujunut oppikirjan mukaan. Lämmöt laskivat jo maanantaina 28.12, mutta selkeää nousua lämmöissä ei tullut. Desi oli myös jonkin verran levoton tuon jälkeen, mutta emme arvanneet huolestua käytöksestä, koska vuorokausia vielä niin vähän ja lämpöjen seuraaminen on kuitenkin epävarma konsti.

Keskiviikkona alkoi kuitenkin tapahtua. Ensin Desi halusi tarpeilleen ulos ja sen jälkeen supistukset alkoivatkin klo 16:20. Selkeää edistymistä ei tapahtunut, joten pyrin selän hieronnalla voimistamaan supistuksia. Syntyvä pentu oli tulossa jalat edellä ilman sikiöpussia ja ilmeisemmin jumissa synnytyskanavassa. Pentu syntyi klo 17:10 ja valitettavasti elottomana. Elvytyksestä huolimatta pentua ei saatu virkoamaan :( Supistuksia ei tämän jälkeen ilmaantunut, joten päädyimme lähtemään Tuhatjalkaan. Ultrassa toinen pentu näkyi hengissä ja päädyimme sektioon. 

Toinen pentu syntyi leikkauksella klo 18:30 ja oli alusta pitäen virkeä. Leikkaus sujui kaikkiaan hyvin ja pääsimmekin illalla jo takaisin kotiin. Desi otti pennun heti omakseen ja huolehti pojasta hienosti. Maito oli noussut jo hyvin.

Ensimmäinen yö oli melko levotonta, koska Desiin vaikutti varmasti saatu lääkitys ja pissillä käyttö oli tuskaista: emolla oli niin kiire pennun luokse! Aamulla tilanne parani jo huomattavasti ja laatikossa vallitsi jo selvästi rauhallisempi tilanne. 

Pentu on nimetty Liinukseksi. Liinuksen syntymäpaino oli 230g ja poika on väritykseltään musta punaisin merkein.

Desi ja pikkuinen Linus

23.12 55vrk

Tänään röntgenissä paljastuikin pienimuotoinen yllätys: pentuja Desin mahassa onkin vain 2 ultrassa veikkaillun 6-7 sijaan.. Kiitos kaikille pennuista kiinnostuneille, mutta todennäköisesti nämä pennut ovat jo löytäneet kodit. Toinen tulee todennäköisesti jäämään meille kotiin, ja toinen muuttaa Sadun ja Tuukan luokse Helsinkiin. Olemme vielä tietenkin kaikkiin pennuista kiinnostuneisiin yhteydessä asian tiimoilta. 

Todennäköisesti näillä pennuilla sitten onkin kokoa ihan riittämiin. Veikkailempa vain, että joudutaan keisarinleikkauksella synnyttämään, mutta ensi viikollahan se sitten selviää varmaksi. Pentueen päiväkirjaa tuskin yhtä aktiivisesti enää päivittelen, kun pentujen määrä on sen verran pieni ja tulevia koteja vain yksi. 

Hyvää joulu kaikille kuitenkin! Me jatketaan pentujen odottelemista ja toivomista, että kaikki sujuu synnytyksessä kuten pitääkin. 


21.12 53vrk

53vrk

53vrk

Odottavan aika on pitkä.. ja meidän tapauksessa myös hieman tuskainen. Pennut tuntuvat potkivan Desin mahassa erityisesti iltaisin, ja todennäköisesti myös öisin, koska Desi on todella levoton ollut viime yöt ja iltaisin vaikuttanut myös hieman tuskaisen oloiselta. Potkuja ollaan myös päästy tunnustelemaan, ja ainakin neljästä eri kohdasta olen liikkeitä bongannut lähes samanaikaisesti. Öisin Desi makaa välillä lattialla, välillä pentumiskaukalossa, matolla, ja välillä haluaisi taas sänkyyn.. Selvästi mahan kanssa lämpimät paikat tuntuvat tukalilta, enää ei meidän vilukissa halua nimittäin olla peiton alla, vaan mielummin makoilee pentukaukalossa selällään ilman peittoa. Jos vaan olisi mahdollista laskettaisiin meidän asunnossa lämpötilaa pienemmäksi, mutta kun ei ole vielä ei olla edes lattialämmityksiä laitettu ollenkaan päälle ja Desillä taitaa silti kuuma.. 

Eilen Desi sai vielä viimeisen matolääkkeen ennen synnytystä. Eilen illalla aloitimme myös jo lämpöjen säännöllisen mittaamisen: nyt aluksi 2 kertaa päivässä, ja varmaan torstaina viimeistään 3 kertaa päivässä. Toivotaan, että tällä kertaa saataisiin mitattua lämpöjen lasku. Viime synnytyksessä ilmeisesti lämmöt kävivät alhaalla niin nopeasti, ettei saatu mitattua 3 kertaa päivässä mittauksista huolimatta. 

Vuorokausia laskettuun aikaan olisi vielä 10 jäljellä, mutta veikkaampa (ja toivon) että nämä pennut haluavat ulos jo päivän tai muutaman ennen sitä. Viimeksihän Desi synnytti onneksi jo 62. vuorokaudella. Oma toiveeni olisi, että syntyisivät vuorokausilla 60-62, koska jos tarvitsemme taas eläinlääkärin apua, olisi tietenkin mukavampaa päästä tutun eläinlääkärin luokse synnyttämään päivystyksen sijaan. 

Ylihuomenna sitten röntgeniin, huomenna saattaa alkaa jo tuskastuttaa sen odotteleminen. Pentujen määrästä ei ole arvauksia uskaltanut juuri kukaan heittää. Ainoastaan minä ja pentueen isän omistaja Maria veikkailemme molemmat kuutta pentua. Saa nähdä miten metsään mentiin arvauksen kanssa. :)

19.12 51vrk

50vrk

51vrk

Täällä on jatkettu tuttuun tapaan vauvamahan kasvattelua. Sää on nyt eilen ja tänään ollut erityisen kurja, eikä mammaa ole meinannut enää varsinkaan sään vuoksi poistumaan hirveän kauaksi kotoa. Tänään nyt onneksi edes reilun kilometrin pituinen lenkki saatiin aikaiseksi. Lenkillä Desi löysikin jonkunlaisen "herkullisen" paahtoleipäkätkön kadun varresta, onneksi olin liikenteessä ilman lapasia niin sain kaiken pois Desin suusta. Olkaa siis tarkkana muutkin pimeällä koirien kanssa ulkoillessa... 

Painoa Desille on nyt tiineyden aikana kertynyt noin 1,5 kiloa eikä loppua tunnu näkyvän.. Kuitenkaan selvästi ylimääräistä rasvaa ei mielestäni ole tullut, vaan kaikki on kertyneet ihan mahan kohdalle. Vielä 26 vuorokauden kohdalla paino oli sama kuin viimeisellä kerralla progesteronitestissä ennen astutusta, joten lisäpainoa onkin kertynyt nyt erityisesti lopputiineyden aikana. 

Pentuja sekä pentumista varten on taas hankittu muun muassa uusi kuumemittari, 6 kappaletta pienen pieniä kongeja pennuille mukaan sekä pennuille sopivaa shampoota. Edelleenkin tunnun olevan hyvin vakuuttunut kuudesta pennusta, vaikka maha ei tunnukaan olevan juuri isompi kuin viime tiineydessä. Kuitenkin viimeksi kaksi pennuista oli syntyessään todella suurikokoisia ja Desillä oli aavistuksen verran enemmän painoa jo ennen tiineyden alkua, niin määrää on mielestäni vaikea sanoa. Yli kuutta pentua en mahassa kuitenkaan usko olevan. Onneksi päästään jännityksestä keskiviikkona! Sit siirrytäänkin jännittämään onko pennuilla toivottu sukupuolijakauma. :)

Pentukaukalon paikkaa on myös mietitty kovasti. Pientä haastetta asiaan tuo se, että meidän asunnossa on todella paljon ikkunoita ja kaikki vielä yltävät aivan lattianrajaan saakka, eikä ikkunan läheisyyteen vetoisuuden vuoksi tietenkään voi pentukaukaloa sijoittaa. Lisäksi Outi tulee lapsien kanssa vielä meidän avuksi synnytykseen, joten pentukaukalon pitäisi sijaita myös suhteellisen rauhallisessa paikassa. Tällä hetkellä ehkä parhaalta vaihtoehdolta on alkanut tuntumaan pentukaukalon sijoittaminen aivan aluksi saunaan ja nukkuminen kylppärin lattialla ainakin ensimmäisen viikon ajan. Pitää sitten pohdiskella miten jatkossa menetellään kun ollaan palattu arkeen ja Outikin lähtenyt pois. 

Mutta me jatketaan lomailua, pentueen päiväkirjaa päivitän viimeistään keskiviikkona seuraavan kerran röntgenkuvan kera :). 

16.12 48vrk

47vrk

Viikko vielä röntgeniin! Masussa on alkanut tuntumaan liikettä, ja tuntuu, että nyt on viime päivinä maha kasvanut aivan silmissä.. Painoakin on tuntunut tulevan tällä hetkellä aikamoisella vauhdilla lisää, kun olen punninnut Desiä päivittäin. Huomenna tuleekin tasan 7 tiineysviikkoa täyteen, ja aloitetaankin 3 kertaa päivässä ruokailu. 

Tänään tehtiinkin pidempi lenkki Desin kanssa ja meille olikin viime yönä satanut lumi maahan täällä Jyväskylässä. Desin nisät alkaa olemaan jo aika isot, mutta onneksi niitä suojasi hyvin Kepeä Taival -verkkokaupasta tilattu DG Outdoor Top Shirt. Hyvin mahtui mahakin vielä paidan sisään. 

Eläinkaupoissakin on tullut vähän ahkerammin käytyä kuin normaalisti. Lähinnä kyllä ostokset aina keskittyy raakaruokaan, mut nyt mukaan tarttui kans uusi lohiöljy sekä kotiin jäävälle pennulle panta ja minikokoiset valjaat. Ja pitihän sitä Desi-mammankin jotain saada eli uusi panta ja hihna tilattiin netistä. 

Pentutestaukselle on näillä näkymin löytynyt tekijä, vielä en vain ole häneltä saanut vastausta sattuuko hänelle päivämäärät sopimaan, kun testaus pitäisi suorittaa. Ei auta kuin pitää peukut pystyssä :). 

13.12 45vrk

2012, 42vrk

2015, 45vrk

45vrk

Vielä 1,5 viikkoa röntgeniin, hyviä arvauksia pentujen määrästä otetaan ennen sitä vastaan..:)

Aleks näyttelyssä. Kuva: Kennel Almskogen / Maria Alm

Pentueen isä Aleks (Lillsjöskogens Aleksej De Bonbon) osallistui tänään Tukholmassa Pohjoismaiden voittaja -näyttelyyn, sijoittuen hienosti 3. parhaaksi urokseksi. Tuomarina Karin Bergbom. 

Pentueen isän osallistuessa näyttelyyn täällä ollaan taas löhöilty kotona. Desin vauhti tuntuu hidastuvan päivä päivältä enemmän, mutta ulkoilusta Desi on kuitenkin tuntunut viime päivinä erityisesti pitävän, kun ei ole ollut märkää ja sateistakaan. Hyvin kuitenkin pääsee vielä esimerkiksi sohvalle itse hyppäämään, vaikka vieraille kovasti esitti jo viikonloppuna ettei hän pääse ilman apua ;). 

Synnytystä ja pentujen kasvun kirjaamista varten tarvikkeita on etsiskelty jo vähän valmiiksi, ja kartoitettu mitä vielä täytyy ostaa synnytystä ja pentujen ensimmäisiä elinviikkoja varten. Viime pentueessa loppuajasta Outin keittiövaa'asta taisi loppua kilot, mutta onneksi meidän keittiövaaka näytti mittaavan 5 kilogrammaan asti, joten (toivon mukaan) meidän vaa'assa riittää mitta-asteikko niin kauan kun on tarpeen. :)

Ensi viikon puolivälissä Desin kanssa aloitetaankin 3 kertaa päivässä ruokailut tämän hetkisen kahden ruokailukerran sijaan. Pennuille virallisia nimiä on koitettu jo kovasti miettiä niin ruotsin sanakirjan avulla kuin nettiä selaamallakin, mut vielä ei selkeitä suunnitelmia pentueen nimeämiseksi ole tehty. 

Penturuokatilaukset tulivat myös alkuviikosta. Vaatimattomina tilasimme kerralla 24 kiloa Brit Caren Puppy -ruokaa pennuille ja Desille. Olimme ajatelleet, että vielä saisi niin sanottua vanhaa versiota kyseisestä ruuasta, mutta pussin perusteella taitaa olla jo uutta erää, jossa on hieman eri sisältö kuin aiemmin. Ei auta kuin toivoa, ettei muutoksen myötä kyseinen ruoka ole ainakaan muuttunut huonommaksi. :) 

Pentutestaukseen ammattitaitoista tekijää vielä etsitään. Testaajan löytäminen Jyväskylän seudulta on osoittautunut hieman haastavammaksi kuin aluksi olin ajatellut, mutta toivotaan, että meidän pennuille vielä testaaja löytyy. Yhtä testaajaa jo ehdin kysymään, mutta hän on valitettavasti estynyt toukokuuhun saakka. Toivotaan, että toisesta paikasta tärppäisi, ja mikäli jos joku sattuu pätevän pentutestaajan Jyväskylän seudulta tuntemaan niin vinkit otetaan enemmän kuin mielellään vastaan!

10.12 Hankintoja & 42vrk

42 vrk eli 6 viikkoa täynnä.

Kalkvitaa mammakoiralle, Nutri-plus -geeliä, nameja, pennuille ruokakuppi ja pentupannat

Vetbed -alustoja pentukaukaloon.. ja pennuille mukaan :)

Heti testaamaan :)

Tuntuu ihan uskomattomalta miten nopeasti päivät ja viikot onkaan menneet. Tänään alkoi odotusajan viimeinen kolmannes. 6 viikkoa takana, ja 3 viikkoa vielä edessä. 

Tiineysröntgen saatiin varattua keskiviikolle 23.12, jolloin tiineysvuorokausia on täynnä 55vrk. Vielä vajaa kaksi viikkoa odotusta, ennen kuin tiedetään montako pentua sieltä olisi tulossa.. Tarvikkeita olen tähän mennessä hankkinut ajatellen kuutta pentua, mutta saa nähdä ollaanko oltu liian (yli)optimistisia määrän suhteen. Toivotaan, että pennut näkyvät selkeästi röntgenissä, eikä tarvitse sen jälkeen enää jännitellä :). 

Porukat vierailivat tänään meillä, ja Hessu lähtikin sitten heidän matkaansa ja suuntana Huittinen ja peurajahti. Me aletaan täällä Jyväskylässä pikkuhiljaa rauhoittelemaan kotia pentumista varten, eikä ainakaan enää viikonlopun jälkeen vieraita oteta vastaan. Hessu ja Desi saivat molemmat myös matolääkkeet eilen. 

Näillä näkymin jo kuudelle pennulle olisi tällä hetkellä jo tiedossa koti, mikäli vain sukupuolijakauma on suurinpiirtein toivotunmukainen. 

6.12 Itsenäisyyspäivä & 38vrk

No mistäkös meidän itsenäisyyspäivä on koostunut? Löhöilystä koirien kanssa, ulkoilusta kamalassa sadesäässä (ja tämän jälkeen koirien pesemisestä..), pentukyselyihin vastailemisesta sekä Desin masun ihmettelemisestä tietenkin.

Aiemmin viikolla saatiin viimeinkin laitettua pentukaukaloon kiinni puutarhaletkua varmistamaan, ettei emä vahingossa litistä pentujaan alkuvaiheessa itsensä ja kaukalon laidan väliin. Vielä kun osaisin päättää minkäkuosisia Vetbed-alustoja pennuille tilaisi..

Hessu saatiin kans tänne kaupunkiin kyläilemään. Hyvin on tuntunut poika viihtyvän, vaikka onkin vähän aktiivisempi tyyppi kuin meidän Desi-mamma tällä hetkellä :). Hyvin on silti osannut rentoutua Hessukin täällä kaupungissa. Loma tulikin Hessulle enemmän kun tarpeeseen, kun perjantain pupuajossa meni tassun antura aukenemaan toisesta etujalasta. 

2.12 34vrk

Tänään saavuttiin Desin kanssa viettämään loppuviikko maalla vanhempien ja Hessun luona. Ja voi vitsit, tuntui kyllä olevan Desille mieluista (niinkuin myös Hessulle) nähdä kaveria taas. 

Huomenna tulee täyteen 5 raskausviikkoa, eli 35 päivää. Viime odotusajalta ensimmäiset kuvat alkavat olemaan 36vrk lähtien, eli viimeinkin päästään vertailemaan kuvia viime odotusaikaan, jolloin sieltä syntyi 4 pirteää typyä :) 

Meidän silmään näyttäisi kovasti, että masussa olisi enemmän porukkaa tällä kertaa viemässä tilaa kuin viimeksi, mutta saas nähdä :). 

Ruoka-asioita ollaan kans viime päivät kovasti pohdiskeltu. Pentuja tulen syöttämään tälläkin kertaa 50/50 -ruokavalion mukaisesti, eli pentujen ravinto tulee koostumaan meillä asuessaan 50% raakaruuasta sekä 50% teollisesta kuivaruuasta. Kuivaruokamerkkiä pohdin pitkään, sillä meillä ei ole noin 5 vuoteen syönyt enää yksikään koira muuta kuin raakaruokaa juurikaan. Aluksi olin ajatellut Jahti&Vahti -penturuokaa, mutta näillä näkymin taidan kuitenkin kallistua edellisessä pentueessa hyväksi havaittuun Brit Care Puppy Lamb & Rice -ruokaan, jota annan pennuille sitten muutaman kilon luovutusiässä myös mukaan. Brit Care:n penturuuan saatavuus on kuitenkin ollut nyt ainakin Jyväskylässä ja Mustin&Mirrin verkkokaupassa heikkoa, joten mahdollisesti ostan myös Jahti&Vahti -säkin varastoon, mikäli saatavuuden kanssa tuleekin ongelmia. Jahti&Vahti -ruuan kanssa lähinnä suurin itseäni mietityttänyt seikka on pakkauskoko. 10kg nappuloita kun on aika paljon pienelle koiralle ruokaa..  

Syöttämällä pentuja 50/50 -mallilla, pyrin varmistamaan, että tulevat perheet saavat luovutusiän jälkeen päättää näin ollen jatkavatko 50/50 -mallilla, kokonaan raakaruokinnalla vai pelkällä kuivamuonalla. Mikäli kiinnostusta 50/50 -ruokintaan tai raakaruokintaan tulevilta perheiltä löytyy, pyrin neuvomaan ja auttamaan näissä omien taitojeni mukaan. 

Meidän viikko jatkuu täällä pentukaukalon tuunaamisella turvallisemmaksi, ja omien koirien vanhoja pentutarvikkeita etsiskellessä. Pakkastakin täällä on mukavasti pari astetta, joten huomenna suunnitelmissa on hieman pidempi lenkki koirien kanssa. 

Desi & Hessu

30.11 32vrk

Niin vaan on aika mennyt nopeaan, ja ollaankin jo tiineyden puolivälissä: 32 vuorokautta tuli tänään täyteen. 

Jyväskylässä sää on ollut viime päivinä kurja, vettä sataa päivästä toiseen ja harmaus jatkuu. Desiä on joutunut houkuttelemaan namien kanssa ulos lenkille ja pesuunkin on melkein jokaisen pidemmän lenkin jälkeen päästy.. Toivotaan, että pian tulisi edes pieni pakkanen ja Desinkin kanssa päästäisiin pidemmille lenkeille, eikä mamman lihaskunto pääsisi aivan kuihtumaan. 

Pentukyselyjä on tullut mukavaan tahtiin, ja kaikki pentua kyselleet perheet ovat vaikuttaneet todella mukavilta. Itse tietenkin vielä toivoisin, että löytyisi edes yksi enemmältikin harrastuksistakin kiinnostunut koti. 

Pentuja varten tehtäviä hankintoja on kartoitettu kovaa vauhtia ja tarjouksia koitettu bongailla nettikaupoista. Joululahjojen katsominen onkin sitten jäänyt sitäkin vähemmälle. Tuntuu vain kovin hankalalta päättää lukumääriä ja värejä, kun tulevien pentujen määrästä eikä sukupuolijakaumasta ole tietoa :). Röntgeniin meno onkin alkanut houkuttamaan (yllätysyllätys:)), mutta katsotaan nyt mihin lopputulokseen asian kanssa lopulta päästään. 

Desin maha on kasvanut kovaa vauhtia, ja mammasta onkin tullut selvästi jo hieman kömpelömpi. Enää Desi ei hypi sängylle itse, ja pian todennäköisesti myös portaat joudutaan kantamaan. Onneksi meidän talossa on myös hissi.. :)

Jouluakin on jo hieman laiteltu, ja meille tuleekin Desin kanssa hieman erilainen joulu kuin aiemmin, kun jäädään ison masun kanssa Jyväskylään odottelemaan pentujen syntymää. Tällä viikolla vielä tehdään viimeinen reissu Nilsiän suuntaan ja haetaan Hessu hetkeksi kyläilemään. 

24.11 26vrk

Desin tiineys varmistui tänään 24.11 ultrassa, joten päätin aloittaa nyt päiväkirjan kirjoittamisen tiineyden etenemisestä. Tällä hetkellä suunnitelmissa on nimetä pennut H-kirjaimen mukaan, mutta saa nähdä muuttuvatko suunnitelmat vielä tiineyden edetessä ja pentujen syntyessä. 

Ultrassa pentuja näkyi varmaksi ainakin neljä, mutta ultraajana toiminut eläinlääkäri arveli todellisen määrän olevan 6-7. Tässä vaiheessa tiineyttä (26vrk) on kuitenkin vielä mahdollista, että osa sikiöistä abortoituu, joten tarkkaa määrää tuskin kukaan osaa vielä ennustaa. Röntgeniin menemistä pohditaan ja mietitään kovasti, mutta aika näyttää tuleeko sinne mentyä vaiko ei.. :)

Desin maha on pyöristynyt jo mukavasti, mutta en silti ollut täysin varma ennen ultraa tiineydestä. Nyt onneksi saa antaa myös ruokaa jatkuvasti kerjäävälle mammalle hyvällä mielellä hieman enemmän tietäen ettei se keräänny pelkäksi rasvaksi vyötärönympärykselle :). Desin nälkä on ollut aivan uskomatonta alkuraskauden ajan eikä mikään meinaa olla tarpeeksi.

Pikkuhiljaa täytyy myös aloittaa pennuille tarvittavien tavaroiden ostaminen. Tähän mennessä hankittuina ovat vasta pentuaitaus ja edellisten pentujen jäljiltä tietenkin muovinen peti, jota kuitenkin täytyisi vielä hieman tuunata ennen pentujen syntymää. 

Ensimmäiset pennunottajat tästä pentueesta kävivätkin jo syyskuussa meillä kyläilemässä, ja mukava tietää hyvissä ajoin, että yhdelle pennulle ainakin on jo tiedossa ihana koti. Tästä pentueesta on tarkoitus jättää myös yksi pentu kotiin, joten odotus tulee varmasti olemaankin vielä intensiivisempää kuin viimeksi :). 

Pentujen tunnustelua ennen ultraa :)